tabouleh met komkommer, munt en muntlabne

Verse munt is zeer smaakbepalend en veel meer dan een blaadje voor de sier. Dit zoet-frisse kruid voelt zich thuis in heel veel keukens en past perfect in zoete én hartige gerechten. Bijvoorbeeld in deze verrukkelijke Midden-Oosterse tabouleh. Verse munt vind je op de markt, in de supermarkt en bij tuincentra. Steeds vaker zijn ook andere muntsoorten verkrijgbaar, als appel-, chocolade-, aardbeien- en de sterk aromatische pepermunt. Leuk om mee te experimenteren op je balkon, in de tuin en vooral ook in de keuken! Maar voor nu pakken we deze tabouleh goed in en nemen we ‘m mee naar het park. 

tabouleh met komkommer, munt en muntlabne

Begin een dag van tevoren aan dit recept.

bijgerecht | 4-6 personen

175 g fijne bulgur*
1 kropje little gem, in dunne reepjes
2 kleine of 1 grote komkommer, geschild, zonder zaden in blokjes
4 el fijngesneden muntblad + hele muntblaadjes voor erover
6 lente-uitjes, fijngesneden
1 el citroensap
4 el extra vergine olijfolie

munt-labne
500 ml dikke Griekse yoghurt
4 el fijngesneden muntblaadjes
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl extra vergine olijfolie
ook nodig: kaasdoek of fijne linnen theedoek

Doe voor de labne 80 ml yoghurt in een keukenmachine en voeg de munt, knoflook, olie en 1 tl zout toe. Pureer grof met de pulseerknop. Roer de resterende 420 ml yoghurt erdoor en schep dit in een met kaasdoek beklede zeef. Hang de zeef boven een kom, vouw de punten van het kaasdoek samen en knoop ze bijeen. Leg er een schoteltje op en zet er iets zwaars op, bijv. een conservenblik. Laat 24 uur uitlekken in de koelkast.

Doe de volgende dag de bulgur in een hittebestendige kom en overgiet met kokendheet water. Laat de bulgur 10-20 min. wellen tot deze beetgaar is. Zeef de bulgur, spreid uit op een schone theedoek en laat 15 min. uitdampen.

Schep de bulgur in een grote kom. Voeg de sla, komkommer, munt, lente-ui, het citroensap, de olie en wat zout en peper toe. Schep op een grote platte schaal. Breng de munt-labne hier en daar aan en strooi de resterende muntblaadjes erover.

* Bulgur is in de mediterrane winkels in 2 variaties te koop. In de supermarkt vind je meestal alleen de fijne variant.

Bereiden ± 45 min. / uitlekken ± 24 uur

RECEPT DEBBIE MAYOR FOTOGRAFIE ANDREW MONTGOMERY, BEN DEARNLEY, JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGEN 

tabouleh komkommer munt labne | delicious