spinazie-ricottacannelloni met ham

Italiaanse gerechten zijn gerechten voor de hele familie. Ideaal dus om met de kids te koken. Zelf cannelloni rollen vinden ze vaak erg spannend. Het mag ook lekker slordig! Dagje geen vlees? Zonder ham bevat de cannelloni nog voldoende eiwitten uit de kaas en crème fraîche.

Trek in meer Italiaanse familiegerechten? Bestel dan nú het delicious.juninummer!

spinazie-ricottacannelloni met ham

hoofdgerecht | 4 personen

2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
4 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
600 g verse spinazie
1 pak koelverse lasagne (12 vellen)
12 plakken Italiaanse ham, bijv. parma of san daniele
1 bakje ricotta (250 g)
1 grote beker crème fraîche (200 g)
50 g Parmezaanse kaas, geraspt

Pureer de blikken tomaat met de staafmixer of in de keukenmachine. Verhit in een saus-

pan 2 el olijfolie. Fruit hierin de ui met de knoflook 1 min. Schenk de gepureerde tomaten erbij en kook de saus ± 8 min. tot een dikkere tomatensaus. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Verwarm de oven voor tot 175°C. Verhit in een grote koekenpan de resterende 2 el olijfolie. Voeg de spinazie in 2 porties toe en laat al omscheppend slinken.

Schenk wat van de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal (inhoud 1½ l).

Beleg elk lasagnevel met parmaham. Schep daarover een baan spinazie en bedek met wat ricotta. Bestrooi met zout en peper. Rol de lasagnevellen om de spinazievulling. Leg de cannelloni strak naast elkaar in de ovenschaal en schenk er de rest van de tomatensaus over.

Roer de crème fraîche glad met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en verdeel gelijkmatig over de tomatensaus. Zorg dat de vellen goed bedekt zijn, anders blijven ze tijdens het bakken niet zacht. Strooi er de rest van de kaas over en evt.
nog wat peper. Bak de cannelloni in de voorverwarmde oven in 25-30 min. gaar
en met een goudbruine bovenkant.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 30 min.

meer pit!
Op de klassieke combinatie van spinazie met ricotta kun je volop variëren. Voor meer pit vervang je de ricotta door 150 g pittige gorgonzola. Of voeg aan de spinazie geroosterde pijnboompitten, gehakte olijven of een handje rozijnen toe.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS BEREIDING BART STUART