speenvarkenrib met gepofte aardappels en dragonjus

Steek de BBQ maar aan, zet die fles wijn maar koud en nodig al je vrienden uit, want dit weekend gaan we op de zomerse toer! Na een koude lente zijn we in warmere sferen met dit recept voor speenvarkenrib en gepofte aardappel van de barbecue. De dragonjus zorgt voor een bijzondere touch op een ‘zomerse’ lenteavond in juni!

speenvarkenrib met gepofte aardappels en dragonjus

hoofdgerecht | 4 personen

150 g boter, op kamertemperatuur
1 teentje knoflook, geperst
½ bosje bladpeterselie + 2-3 el fijngesneden peterselie
4 middelgrote nieuwe aardappels in de schil
½ ontbeende speenvarkensrib van ca. 600-700 g, die je bij de slager bestelt
paar takjes salie
paar takjes tijm
½ bos bladselderij
2 el bloemenhoning
300 ml kalfsfond
100 ml rode wijn
1 el bloem
1 bosje verse dragon, de blaadjes fijngesneden

Steek de bbq aan. Meng de boter met de knoflook, de fijn-gesneden peterselie, zout en peper. Haal met een meloenboor of theelepel een bolletje uit het midden van de aardappel. Leg de aardappels op stukjes aluminiumfolie, vul de holletjes met de kruidenboter, bestrooi met zout en peper en vouw de folie goed dicht. Leg de pakketjes op de barbecue en gaar ze in ± 40- 50 min. (dit kan ook in de oven op 180ºC).

Bestrooi het speenvarkenrib met zout en peper en bestrijk de bovenkant met honing. Hak de ½ bos peterselie, salie, tijm en selderij fijn en druk het vlees met de honingkant in het kruidenmengsel zodat de bovenzijde bedekt is. Leg het speenvarkenrib in een schaal met de kruidenkant naar boven. Gril het vlees ± 20-25 min op de indirecte methode of in de oven op 180ºC.

Verwarm de kalfsfond met de rode wijn, laat tot de helft inkoken. Roer de bloem los in een el koud water, voeg toe. Voeg daarna de dragon toe en laat ± 5 min. zachtjes koken. Neem het vlees uit de bbq, verpak in aluminiumfolie en laat nog 10 min. rusten, alvorens het aan te snijden. Serveer met de aardappels en de dragonjus.

Bereiden ± 35 min / bbq ± 25 min / 10 min rusten.

RECEPTEN REITSE SPANNINGA FOTOGRAFIE ERIK VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

speenvarkenrib-delicious