sorbetijs met vers fruit

Sorbetijs met vers fruit is natuurlijk het allerlekkerst. Lezeres Margot Janssens had daar een vraag over: ‘De lycheesorbet in delicious. mei 2009 lijkt me ontzettend lekker. Jullie maken het sorbetijs met lychee uit blik. Ik ben dol op vers fruit. Kan ik de sorbet ook met verse lychees maken?’

Ja, dat kan! Sorbetijs kan net zo simpel met vers fruit worden gemaakt. Neem goed vers fruit met veel aroma voor het beste resultaat. We geven je het basisrecept voor sorbetijs zodat je deze zomer volop kan experimenteren met allerhande fruitsoorten en extra smaakmakers. De lycheesorbet in delicous. van deze mei 2009 is op smaak gebracht met 1 eetlepel rum. Je kunt de rum ook vervangen door de Italiaanse citroenlikeur limoncello, verse kruiden, geurige specerijen, versgemalen chilipeper of een scheutje gembersiroop. Gewoon achterwege laten kan natuurlijk ook. Probeer zelf wat je lekkerste vindt.’

Sorbetijs kan natuurlijk met alle soorten fruit gemaakt worden. Pas onderstaand recept toe en voeg je eigen variatie toe. Enjoy!

basisrecept sorbetijs

ijs | voor 4 personen

1 blaadje witte gelatine
200 g suiker
200 ml water
500 ml (versgeperst) fruitsap of fruitpuree

Week het blaadje gelatine in een kom met ruim koud water. Breng de suiker met het water in een steelpan aan de kook. Laat de suiker smelten en neem de pan van het vuur. Knijp het blaadje gelatine goed uit en los al roerende in de warme suikersiroop op. Voeg het fruitsap of de fruitpuree toe en laat het mengsel helemaal afkoelen. Bewaar het eventueel afgedekt in de koelkast (2-3 dagen) of schenk het mengsel meteen in een ijsmachine en draai er sorbetijs van.

Tip van de redactie: Ook je favoriete (biologische) fruitsap kun je prima gebruiken. Voor de fruitpuree pureer je bijvoorbeeld Hollandse aardbeien of frambozen. In het juli-nummer van delicious. komt een fantastische aardbeiensorbet. Gebruik je fruit dat van nature al erg zoet is? Neem dan 10% minder suiker. Uitgaande van het basisrecept volstaat dan 180 g suiker. Fruit dat van nature minder zoet is, geef je een smaakboost met een kneepje citroen. Reken op het sap van een 1/2 citroen voor het basisrecept.

sorbetijs - delicious