Het staartje van de lente en het begin van de zomer is een fijne periode: veel feestdagen (inmiddels achter de rug) een mooi zonnetje! Geniet met familie en vrienden van simpele, maar verrukkelijke gerechten die net even iets extra’s hebben. Zoals deze sla-looksoep met chiligarnalen!
sla-looksoep met chiligarnalen
hoofdgerecht | 4 personen
16 sneden stevig (zuurdesem)brood
150 g tomatentapenade, liefst koelvers
2 kroppen kropsla
5 el olijfolie
6 tenen knoflook, fijngehakt
600 g kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
2 l groentebouillon
50 ml slagroom
2 el bieslook, fijngehakt
12 grote gepelde rauwe garnalen, ± 400 g (vers of ontdooid uit diepvries)
chilipeper met molen
Verwarm de oven voor op 220ºC. Besmeer het brood met de tapenade.
Was de sla, houd 8 knapperige blaadjes uit het hart apart en scheur de rest grof. Verhit in een soeppan 2 el olijfolie. Bak 4 tenen knoflook en de aardappel 2 min. zonder te kleuren. Voeg de gescheurde sla toe en laat het blad al omscheppend slinken. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de soep 10 min. zachtjes.
Rooster intussen het brood in de voorverwarmde oven in 5-6 min. goudbruin en krokant.
Verhit de laatste 3 el olijfolie in een koekenpan. Bak de garnalen in 6 min. rosé en net gaar. Voeg de laatste 2 tenen knoflook en chilipeper naar smaak toe en neem de pan van het vuur.
Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de slagroom, de bieslook en peper naar smaak toe aan de soep. Schep de soep in 4 wijde kommen of diepe borden. Leg er de apart gehouden slablaadjes en chiligarnalen in. Serveer met de tapenadetoast.
Bereiden ± 25 min. / oven ± 6 min.
RECEPTEN STYLING EN FOODSTYLING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN
* DIT RECEPT VERSCHEEN EERDER IN DELICIOUS. APRIL 2014