eten uit sirocco: salade van dadels, sinaasappel en waterkers

Sabrina Ghayours nieuwste kookboek Sirocco is een onuitputtelijke bron van zinnenprikkelende groentegerechten en salades. Met idem dito namen als maftoulsalade, salade van vijgen, pecorino & walnoot en salade van sinaasappel, dadels, amandel & waterkers. Haar huiskamerrestaurant in Londen is verleden tijd, wel kookt ze nog regelmatig pop-up bij bekende restaurants. Wij kozen voor delicious. oktober voor 5 recepten uit Sirocco, waaronder deze met karamelzoete dadels en sinaasappel.

Sabrina: ‘Dadels hebben een heerlijke, intens zoete smaak, maar mogen wel aangevuld worden met een zure smaak. Deze salade zit boordevol smaken die goed bij de dadels passen; van verfrissend zoete sinaasappel tot krokante amandelen.

salade van dadels, sinaasappel, amandel en waterkers

voor- of bijgerecht | 4 personen | v

3 sinaasappels
100 g waterkers
150 g dadels, ontpit, elk in 4 stukjes
50 g amandelen, geroosterd
4 el olijfolie
1 tl kaneelpoeder
2 el heldere honing
2 el rode wijnazijn

Snijd met een scherp mesje de boven- en onderkant van de sinaasappels en snijd de schil en het witte vlies in repen van boven naar beneden weg, tot de hele sinaasappel is geschild. Snijd de sinaasappels doormidden en vervolgens in schijfjes van iets minder dan 1 cm dik. Zo krijg je ongeveer 5 schijfjes per halve sinaasappel.

Leg de waterkers, de sinaasappelschijfjes en de dadels op een bord en bestrooi met de geroosterde amandelen. Meng voor de dressing de olijfolie met het kaneelpoeder, honing, rode wijnazijn, zeezout en zwarte peper in een kleine kom, meng door de salade en serveer direct.

Bereiden ± 15 min.

sirocco-salade-delicious