sinaasappelcake met jeneverfrosting

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het is bijna weer zover! Koningsdag! Of je op koopjesjacht gaat of de regen vermijdt en binnen blijft, deze sinaasappelcake met jeneverfrosting van delicious.friend Kirsten is altijd goed. De cake is van wortel en sinaasappel en in de frosting gaat sinaasappelrasp met een scheutje 6 jaar oude gelaagde jenever. 

Ook lekker: kruidige oranjecake met een vulling sinaasappel

sinaasappelcake met jeneverfrosting

gebak | 16 plakken

165 g zonnebloemolie
2 eieren
195 g witte basterdsuiker
1 (bio)sinaasappel (165 g)
195 g wortel, geraspt
70 g amandelmeel*
250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 zakje vanillesuiker
2 tl kruidnagelpoeder

garnering
1 (bio) sinaasappel
125 g kristalsuiker

jeneverfrosting
140 g roomboter, kamertemperatuur
100 g stevige roomkaas, kamertemperatuur
2 el oude jenever
100 g poedersuiker, gezeefd
rasp van 1 (bio)sinaasappel
ook nodig: cakevorm van 22 cm, ingevet en met bakpapier bekleed wat je iets boven de rand van de vorm laat uitsteken

Verwarm de oven voor op 170ºC.
Klop in een ruime kom de olie, eieren en de basterdsuiker op hoge snelheid met een mixer lobbig.

Boen de sinaasappel schoon en snijd (mét de schil) in grove stukken. Vang het sap op en verwijder evt. pitjes. Maal 165 g van de sinaasappel met het vrijgekomen sap, de wortel en amandelmeel in de keukenmachine fijn en doe over in een grote kom. Schep het bakmeel, de vanillesuiker en kruidnagelpoeder luchtig door het sinaasappelmengsel totdat het goed gemengd is. Schep dit mengsel luchtig door het oliemengsel. Vul de cakevorm met het beslag.

Bak de cake 90-100 min. in het midden van de oven, totdat deze gaar is en de bovenkant als je er op drukt zacht terugveert. Laat de cake uit de oven 10 min. afkoelen en keer hem dan voorzichtig op een rooster. Laat volledig afkoelen.

Snijd ondertussen voor de garnering de schil heel dun af van de sinaasappel (zonder het wit van de schil) en snijd de schillen in dunne reepjes. Verwarm de suiker met 100 ml water, laat oplossen en laat dan nog 3 min. koken. Voeg de schillen toe en laat ze zachtjes in de siroop 15 min. koken. Laat in de siroop afkoelen. Neem de sinaasappelsliertjes eruit, leg op een bord en laat licht drogen.

Klop ondertussen voor de frosting de boter met de mixer zeker 10 min. totdat het helemaal luchtig en bijna wit van kleur is. Voeg de roomkaas, jenever, poedersuiker en sinaasappelrasp toe en klop mooi egaal. Laat de frosting afgedekt 30 min. in de koelkast rusten.

Bedek de cake aan alle kanten met een nonchalante laag van de jeneverfrosting en leg op de bovenkant de gekonfijte reepjes sinaasappelschil.

*Amandelmeel is bij de natuurwinkel en in notenwinkels te koop. Of maal (blanke) amandelen zelf fijn in de keukenmachine.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 100 min. / afkoelen ± 1 uur.

RECEPT KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERNANDUS BEREIDING BART STUART

oranjecake-deliciousmagazine