serranoham-manchegobitterballen met aïoli

Tijdens ieder feest zijn bitterballen een succes. Al helemaal wanneer je deze zelf maakt! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze serranoham-manchegobitterballen bitterballen maakt. Je kunt ze trouwens makkelijk een paar dagen van te voren maken en invriezen! Ideaal voor een makkelijk kersthapje!

Probeer ook eens deze krab-bitterballen met dille crème.

bitterballen serranoham en manchego met aïoli

hapje | ± 16 stuks

ballen
60 g boter
75 g bloem
100 ml droge witte wijn
200 ml volle melk
50 g dik gesneden serranoham, in kleine blokjes
50 g manchego kaas, grof geraspt*
snuf vers geraspte nootmuskaat
2 eieren
250 g panko (Japans grof paneermeel)*
plantaardige olie om in te frituren

aïoli
200 ml mayonaise
1-2 tenen knoflook, uitgeperst
het sap van ½ citroen
1 tl Spaans gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)*

Stap 1
Kan 1 dag van tevoren. Verhit de boter in een steelpan met zware bodem op middelhoog vuur. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en bak deze al roerend 5 min. mee. Laat de bloem goed garen, maar niet bruinen.

Stap 2
Voeg scheut voor scheut eerst de witte wijn en vervolgens de melk toe, blijf roeren tot een glad mengsel. Laat het mengsel nog zachtjes ± 5 min. koken.

Stap 3
Voeg dan de ham, kaas en nootmuskaat toe. Blijf nog even doorroeren tot het mengsel zo dik is dat het los komt van de zijkanten van de pan. Proef en voeg een beetje zout en zwarte peper naar smaak toe.

Stap 4
Giet het mengsel in een lage schaal en laat afkoelen. Dek af met plasticfolie en laat minimaal 4 uur, maar nog liever 1 nacht in de koelkast opstijven. Maak de aïoli door alle ingrediënten daarvoor in een kom te mengen. Dek af met folie en bewaar in de koelkast.

Stap 5
Begin 1 uur van tevoren. Klop de eieren los in een kom. Doe de panko in een andere kom. Schep met twee eetlepels bolletjes van het serranomengsel en vorm ze met natte, koele handen tot 16 balletjes. Dompel ze eerst in het ei en vervolgens in de panko, herhaal dat. Leg ze tot gebruik iets uit elkaar op een schaal. Zet in de koelkast en laat ze ± 30 min. opstijven. Haal de aïoli uit de koelkast.

Stap 6
Verwarm de olie in een frituurpan of een diepe laag olie in een hapjespan tot 175°C.
Frituur de ballen in 3 porties en 2-3 min of tot ze goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Serveer ze met de aïoli.

* Manchego is een Spaanse schapenkaas, verkrijgbaar bij de goed gesorteerde supermarkt of bij kaaswinkels. Panko is verkrijgbaar bij de toko of Japanse winkels. Pimentón is verkrijgbaar bij delicatessewinkels of online te bestellen.

Voorbereiden ±30 min. / wachten ±4½ uur tot 1 nacht / bereiden ± 30 min.

RECEPTUUR YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS FOODSTYLING BART STUART