schouderkarbonades met bonenpuree en wortelsalade

Vakantie voorbij, bijna alle scholen weer van start. Straks schuift iedereen aan tafel met nieuwe verhalen. Met vast een mooie september in het vooruitzicht, dromen we weg bij heerlijke warme namiddagen waarop je buiten nog een simpele maaltijd kunt maken. Zoals deze schouderkarbonades, die je gerust nog op de barbecue kunt leggen. Mits het mooi weer is natuurlijk…

hoofdgerecht | 4 personen

2 (liefst biologische) sinaasappels, schil geraspt
5-6 el groene olijfolie
2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
2 tenen knoflook, geperst
4 varkens schouderkarbonaden
700 g wortels, geschild en in dunne plakjes geschaafd
1 blik witte bonen*, à 800 g
75 g ontpitte zwarte olijven, gehalveerd, helften in staafjes
4 el grof gesneden bladpeterselie

Meng 2 tl van het sinaasappelrasp met 2 el olie, de Italiaanse kruiden en helft van de knoflook en bestrijk de karbonaden ermee. Laat 10 min. intrekken.

Pers één sinaasappel uit en breng sap en 1 tl rasp aan de kook. Leg de wortelplakjes erin en laat op laagste vuur afgedekt 8 min. zachtjes koken.

Verwarm een grote koekenpan op halfhoog vuur, leg de karbonaden erin en bak ze snel rondom bruin. Zet het vuur laag en laat in 15 min. zachtjes gaarbakken. Keer nu en dan.

Schil de andere sinaasappel rondom schoon, zodat ook wit eraf is en snijd de partjes met een scherp mes tussen de vliesjes uit. Vang het vrijkomende sap op.

Verwarm de witte bonen met het vocht, giet af en pureer grof. Breng de puree op smaak met de rest van de knoflook, zout, peper, wat opgevangen sinaasappelsap met nog wat van de rasp en de rest van de olijfolie.

Leg de sinaasappelpartjes bij de wortel-plakjes en breng op smaak met peper. Schep de olijven erdoor en serveer met de bonen-puree en schouder-karbonaden. Bestrooi met peterselie.

Bereiden ± 30 min.

*witte bonen
In plaats van witte bonen kun je ook hummus (puree) van elke andere peulvrucht nemen die je lekker vindt. In de supermarkt koop je bijvoorbeeld kikkererwten, linzen, bruine bonen, flageolets of reuzenbonen in blik. Kijk voor meer/andere keus eens in een Turkse of Griekse supermarkt.

PRODUCTIE EN RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING BART STUART

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

Schouderkarbondes-delicious