salade van witlof en wortel

Dat je best een dagje zonder kan, liet Mister Kitchen ons zien. En dan heeft Mister Kitchen het niet over dat saaie blaadje sla of kapot gekookte groentjes maar over Stoere Groente met smaak en een bite, die je vlees compleet doen vergeten! Zoals deze salade van witlof, wortels en sinaasappel.

salade van witlof en wortel

bijgerecht | 4 personen |  v

8 niet te grote wortels: liefst gele, oranje en paarse wortels*
2 stronken witlof, blaadjes losgesneden
2 stronken roodlof*, blaadjes losgesneden
sap van ½ (liefst biologische) citroen
70 ml extra vergine olijfolie
50 g gepelde hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
50 g taggiascha olijven
2 (bloed)sinaasappels*, partjes uitgesneden zonder vliesjes
1 bosje waterkers, dikke stelen verwijderd

Schil de wortel en snijd in niet te grote mooie staven. Kook de stukken 3-5 min. (afhankelijk van de dikte) in ruim water met zout beetgaar of stoom ze 3-4 min. in en stoompan of -apparaat. Spoel de wortels koud en laat goed uitlekken.

Klop een dressing van het citroensap, zout, peper en de olie. Meng de witlof en wortel met de dressing. Schep de groenten op 4 borden en verdeel er de hazelnoot, olijven, sinaasappel en waterkers over.

* Gemengd gekleurde wortels en roodlof zijn bij sommige biologische groentezaken en sommige natuurwinkels te koop. Roodlof kun je vaak ook bij de ruimer gesorteerde groentewinkel kopen. Taggiascha olijven zijn tegenwoordig bij sommige ruimer gesorteerde supermarkten te koop en bij Italiaanse delicatessenzaken. Bloedsinaasappel zijn in het winterseizoen bij de natuurwinkel, sommige ruimer gesorteerde supermarkten en goed gesorteerde groentewinkel te koop. Gebruik evt. gewone sinaasappels.

Bereiden ± 30 min.

PRODUCTIE, RECEPTEN, FOODSTYLING EN TEKST MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in delicious. mei 2011

salade witlof en wortel - delicious
salade witlof en wortel - delicious