‘Volle en romige soep met de zoete toon van prei en de pittige smaak van stilton.’ Vervang de stilton eventueel door een andere blauwschimmelkaas.
voor- of lunchgerecht (4 personen)
3 middelgrote preien
2 el boter
100 g spinazie
1 el bloem
100 ml slagroom
1 l kalfs- of kippenbouillon
200 g blue stilton, korst verwijderd
croutons
Snijd een stuk prei van 3 cm in flinterdunne ringetjes. Snijd de rest van de prei in grove stukken. Smelt de boter in een soeppan en bak de grof gesneden prei 5 min. zachtjes.
Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend snel slinken. Strooi de bloem over de groenten en roer het er goed door. Voeg de slagroom en 100 ml van de bouillon al roerend toe, totdat
het licht bindt. Schenk de rest van de bouillon erbij, roer goed en breng alles aan de kook.
Draai het vuur lager en laat de soep 15 min. trekken.
Verkruimel de stilton en roer dit door de soep (zorg ervoor dat deze niet meer kookt).
Als je van gladde soep houdt, pureer hem dan met de staafmixer of in de keukenmachine.
Schep vlak voor het serveren de dunne preiringetjes door de soep en serveer met de
croutons.
Bereiden ± 30 min.
p.p.± 330 kcal /12 g eiwit / 28 g vet / 8 g koolhydraten
Receptuur Betty Koster fotografie Harold Pereira styling Cyn Ferdinandus bereiding Hanneke Boers