risotto met bleekselderij en garnalen

Een beetje van het één en een beetje van het ander. Risotto: dit is zo’n recept, waar je makkelijk mee kan variëren, afhankelijk van wat je nog in de koelkast of vriezer hebt liggen. Wat risottorijst + bouillon + bietjes + restje kip van gisteren of risottorijst+ bouillon + stukje witvis + doperwtjes uit de vriezer. Risotto blijft een van de beste leftover-gerechten. Ook een left-over-idee-voor-risotto? Maak een foto van je gerecht en deel het met ons op facebook.

hoofdgerecht (4 personen)
2 tenen knoflook
4 el olijfolie
350 g risottorijst
150 ml droge witte wijn
2 potten visfond (of 800 ml groenten- of visbouillon van 1 tablet)
8 stengels bleekselderij, groen bewaard, stelen in boogjes
650 g gepelde noorse garnalen of zeevruchtenmix
100 ml slagroom

Fruit de knoflook in de olie in 2 min. goudbruin. Voeg de rijst toe en bak 2 min. mee. Voeg de wijn toe en laat al roerend door de rijst opnemen. Voeg alle fond (of bouillon) toe als de wijn volledig is opgenomen. Roer de rijst om, breng opnieuw aan de kook en laat op het laagste vuur onder af en toe roeren in ± 15 min. gaarkoken.

Roer na 10 min. de bleekselderij door de rijst en laat meegaren. Schep de laatste 5 min. de garnalen of zeevruchtenmix luchtig door de risotto en laat kort meegaren. Schep de room door de risotto en breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Bestrooi met het achtergehouden fijngesneden bleekselderijgroen.

Bereiden ± 35 min.
p.p. ± 700 kcal / 44 g eiwit / 26 g vet /72 g koolhydraten

 

Receptuur Trudelies Schouten fotografie Rob van der Vet styling Jan Willem van Riel bereiding Eke Marien