rijst met shiitake en geschaafde bloemkool

Voor januari koken wij een lekkere mix van gerechten: stevige stamp uit delicious.januari wisselen we af met de lichtere gerechten, zoals deze rijst met shiitake en (misschien verrassen, maar té lekker) geschaafde bloemkool.


delicious.friend Yolanda v/d Jagt: ‘Geschaafde rauwe bloemkool over de rijst geeft een verrassende crunch. De bloemkool die overblijft ziet er wat minder mooi uit, maar is prima om er gekookt bij te eten. Of snijd de kool in dunne plakken en bak ze met wat fijngehakte knoflook in olijfolie in 12-15 min. beetgaar. Bestrooi met peterselie.’

rijst met shiitake, sugar snaps en geschaafde bloemkool

hoofdgerecht | 4 personen

300 g zilvervliesrijst
200 g sugar snaps, schoongemaakt
2 el olijfolie + voor erover
3 el boter
150 g prei, fijngesneden
200 g kleine shii takes, schoongemaakt
1 blikje crispy maïs, uitgelekt (200 g)
3 el peterselie, fijngesneden
1 kleine bloemkool, schoongemaakt op kamertemperatuur

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak in ruim water met zout gaar. Giet de rijst af en laat afkoelen. Kook de sugar snaps 1 min. in ruim kokend water met zout. Giet ze af en spoel ze af met koud water. Schep de sugar snaps om met 1 el olie. Verwarm de boter in een grote koekenpan en bak de prei 5 min. zachtjes zonder te kleuren. Voeg de shiitake toe en bak ze 5 min. mee. Voeg de rijst, maïs en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Bak de rijst niet te lang, dan wordt het te droog. Verhit de grillpan voor. Leg de sugar snaps in de grilpan en gril ze 1 min. aan beide kanten.

Verdeel de gebakken rijst over 4 diepe borden, schep de sugar snaps ernaast. Leg de bloemkool in je ene hand en schaaf met de andere hand met een dunschiller de buitenkant van de roosjes boven de rijst. Druppel er nog wat olijfolie over. Geef er evt. ook de gegrilde bloemkoolplakjes bij.

Bereiden ± 30 min.

PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOODSTYLING BART STUART

Dit recept komt uit delicious.januari 2012.

rijst met shittake en geschaafde bloembool - delicious