spareribs met rabarberchutney

spareribs met rabarberchutney

Mister Kitchen bezocht vorig jaar het Britse Wakefield festival en ontdekte hoe groot de rabarbertraditie daar is. Maarten dook op zijn beurt de Engelse keuken in om daar aan de slag te gaan met deze gewoon in Nederland groeiende groente!

Deze chutney is écht 1 van de lekkerste chutneys die er bestaan en perfect passend bij elke soort ovengebraad. Wil je meer weten over rabarber? Lees hier de blog van culi-redacteur Trudelies!

spareribs met rabarberchutney en stamppotje rucola

hoofdgerecht | 4 personen

1 tot 1,5 kg spareribs*
2 el vloeibare honing
200 ml vleesbouillon (tablet)
aardappelpuree en flinke hand rucola voor erbij

rabarberchutney (2 potjes)
1 tl venkelzaad
2 kruidnagels
2 el olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
1 kleine tomaat, ontveld, zaad verwijderd
1 tl heel fijngesneden verse rozemarijnblaadjes
400 g rabarber, in kleine stukjes
200 ml sherryazijn
sap en schil van 1 (bio)citroen
1 kaneelstokje, gebroken
4 stuks steranijs
200 g witte basterdsuiker
ook nodig: 2 goed schoongemaakte potten*

Kneus het venkelzaad en de kruidnagels zo fijn mogelijk in een vijzel.

Verwarm in een grote steelpan de olie en bak hierin de ui en knoflook zachtjes glazig. Voeg de tomaat en rozemarijn toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de rabarber, azijn, het citroensap en -rasp toe en schep goed om. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat 2 uur afgedekt zachtjes koken. Houd het wel in de gaten zodat het niet aanbrandt, zet er evt. een plaatje onder. Schep de chutney in de schoongemaakte potten, sluit af en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 135°C. Bestrooi de spareribs met zout en peper en bestrijk met de honing. Leg ze in een ovenschaal met de bolle kant van het vlees naar boven. Voeg de bouillon toe en dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de spareribs minimaal 2 uur in de oven totdat het vlees lekker zacht is. Haal het aluminiumfolie eraf, zet de schaal terug in de oven en laat onder de grill nog een bruinkrokant korstje krijgen. Pas op dat het niet te hard gaat.

Maak terwijl de spareribs garen de aardappelpuree zoals je gewend bent en doe er op het laatst de grof gehakte rucola door. Serveer het vlees met de chutney en de puree.

* Bestel de rauwe spareribs vooraf bij je slager om teleurstelling te voorkomen. Ze hebben meestal wel de voorgekookte gemarineerde spareribs, maar niet altijd de rauwe. Als je jampotjes met deksels steriliseert, kun je de chutney heel lang bewaren. Kook ze hiervoor met deksels in ruim water met wat soda (of beetje vaatwaspoeder) 10 min. uit. Spoel na met kokend water en laat op gestreken schone theedoek omgekeerd uitdampen. Vul ze daarna meteen, draai deksels dicht en laat op zijn kop afkoelen.

Bereiden ± 45 min. / koken ± 2 uur / oven ± 2 uur

TEKST & RECEPTEN MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR

*DIT RECEPT VERSCHEEN EERDER IN DELICIOUS.MEI 2013