pina-coladaijs met ananassalsa

pina-coladaijs met ananassalsa

pinacolada-ijs met ananassalsa

nagerecht | 6-8 personen

Begin een dag van tevoren met dit recept.

720 g zure room
375 g poedersuiker, gezeefd
1 blik ananasstukjes op sap à 440 g, uitgelekt, ananas wat geprakt
125 ml dikke kokosroom (toko )
100 ml Malibu of andere kokoslikeur (slijter)
245 g geschaafde of geraspte kokos (toko), geroosterd
1 tl kaneelpoeder
muntblaadjes, voor de garnering
ook nodig: terrinevorm van 13/4 l inhoud, bekleed met plasticfolie

 ananassalsa
1 stengel citroengras (sereh), alleen de kern, gekneusd
10 cm (50 g) verse gemberwortel, geschild, fijngesneden
150 g fijne kristalsuiker
4 limoenblaadjes (djeroek poeroet)*
½ verse ananas, geschild, harde kern verwijderd, in stukjes

Pureer voor het ijs de zure room met 300 g poedersuiker, de geprakte ananas, kokosroom en likeur in een keukenmachine tot een puree. Doe het mengsel in een ijsmachine en draai tot ijs volgens de aanwijzingen van het apparaat. (Of doe het mengsel in een ondiepe diepvriesdoos en zet het 2 uur in de diepvries tot het opstijft langs de randen. Neem het uit de vriezer en klop het met een mixer. Schep het terug in de diepvriesdoos en laat het weer opstijven. Herhaal dit 2-3 keer.)

Schep het ijs in de terrinevorm en laat het een nacht opstijven in de diepvries.

Verwarm voor de ananassalsa het citroengras, de gember, suiker, limoenblaadjes en 250 ml water in een pan al roerend 2-3 min. op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg de ananas toe en kook hem 5 min. mee. Schep de ananas met een schuimspaan op een bord. Kook de siroop in 5-6 min. in tot de helft. Verwijder het citroengras en de limoenblaadjes. Schenk de siroop over de ananas, laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Doe de geraspte kokos, kaneel en de rest van de poedersuiker in een kleine keukenmachine en hak ze met de pulseerknop.

Neem het ijs 5 min. voor het serveren uit de diepvries. Open het plasticfolie en stort het ijs op een schaal, waarbij je voorzichtig aan het folie trekt. Snijd het ijs in dikke plakken en wentel de randen door het kokoskruimelmengsel.

Garneer met muntblaadjes en serveer direct met de ananassalsa.

* Verkrijgbaar bij de toko (vaak uit de diepvries). Vervang ze evt. door stukjes limoen- of citroenschil.

Bereiden ± 50 min. / vriezen ± 1 nacht. / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN