portugees: caldo verde met kaastoast

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Meatless Monday is écht iets voor delicious., dus maken we met plezier deze Portugese soep + kaastoast. De échte Caldo Verde wordt met de wat steviger groene kool gemaakt en heeft als smaakmaker o.a. chorizo, in de vegetarische versie hier geven chiliflakes de extra pit aan de soep.

caldo verde* met kaastoast

hoofdgerecht | 4 personen | v

5 el olijfolie
2 uien, in stukken
2 tenen knoflook, geplet
400 g kruimig kokende aardappelen, in blokjes
½ tl chiliflakes
1 kleine spitskool, in kwarten, harde kern verwijderd, in dunne repen
2 vleestomaten, ontveld, zaad en vocht verwijderd, in blokjes
4 sneetjes stevig land- of vloerbrood
100 g geraspte belegen kaas
2 el fijngesneden peterselie

Verwarm 3 el olie in een grote (soep)pan en bak hierin de ui, knoflook en aardappels zachtjes, al omscheppend glazig. Voeg de chiliflakes en helft van de kool (het lichtere binnenste deel) toe en roerbak nog 2 min. zachtjes. Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Laat de soep in 15 min. zachtjes gaar-
koken met deksel schuin op de pan.

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bestrijk de sneetjes brood met wat olie en laat ze onder de grill licht kleuren. Bestrooi het geroosterde brood met de kaas en laat nog kort smelten onder de grill.

Pureer de soep met de staafmixer en breng  op smaak met zout. Voeg evt. nog wat water toe als de soep te dik is en warm dan nog kort door. Voeg de rest van de kool (het donkerder buitenste deel) en de tomaatstukjes toe en laat de soep nog zachtjes 1-2 min. koken.

Serveer de soep in grote kommen, bestrooi met de peterselie en serveer met de kaasbroodjes.

Bereiden ± 30 min.

* De echte Caldo Verde wordt met de wat steviger groene kool gemaakt en heeft als smaakmaker o.a. chorizo, in de vegetarische versie hier geven chiliflakes de extra pit aan de soep. Maak de soep in de winter eens met boeren- of groene kool.

PRODUCTIE EN RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET BEREIDING BART STUART

caldo verde kaastoast-delicious