Wist je dat pita brood al eeuwen oud is? Het platbrood werd al door de oude Grieken en Arabieren geserveerd bij traditionele gerechten. In Italië verbasterde het woord pita tot pizza en werd het met beleg en al in de oven gebakken. In dit recept vullen we de pita broodjes met falafel van kikkererwten.
pita’s met erwtenfalafel
hoofdgerecht | 4 personen | v
Begin 1 dag of nacht van tevoren met het weken van de kikkererwten.
225 g gedroogde kikkererwten, 1 nacht geweekt
125 g verse of diepvrieserwten
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl bakpoeder
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 el sesamzaadjes
2 el bloem + extra voor bestuiven
1 bosje munt, blaadjes geplukt
1 grote rode ui, in dunne ringen
zonnebloemolie, om in te frituren
160 g hummus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
4 pitabroodjes
2 trostomaten, in stukjes
ingemaakte pepers* en partjes citroen, voor erbij
ook nodig: keukenpapier
Doe de geweekte kikkererwten, de erwten, specerijen, het bakpoeder, de knoflook, het sesamzaad, de bloem en de helft van de munt en de ui in een keukenmachine. Breng met mengsel goed op smaak met zout en peper en draai tot een grove pasta.
Vorm 12 balletjes van het mengsel. Verhit een laagje van 2 cm olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de falafel in porties 2-3 min. aan iedere kant of tot ze donker goudbruin zijn en krokant. Laat ze uitdruipen op keukenpapier.
Snijd de pita’s open en bestrijk de binnenkant van elk broodje met elk 2 el hummus. Vul ze met de falafel, tomaat, ingelegde pepers en de overige muntblaadjes en ui. Knijp er wat citroensap over uit en serveer.
* Ingemaakte pepers en gedroogde kikkererwten zijn verkrijgbaar bij de grotere supermarkten of bij mediterrane winkels.
Bereiden ± 30 min. / weken ± 1 nacht.
RECEPTEN WARREN MENDES FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING MERIJN TOL
Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd