peultjessalade met rucola en gemarineerd citrusfruit

Peultjessalade PuurHet was gister de Dag van de Duurzaamheid. delicious. is van mening dat je iedere dag – al is het een beetje – duurzaam bezig kunt zijn. En als je eet wat in het seizoen is, eet je met nog meer smaak en haal je zéker de juiste voedingsstoffen binnen. Neem als inspiratiebron delicious. PUUR en alles komt goed!

Tip: kook groente voor in gezouten water, zodat de smaak beter behouden blijft (zout water voorkomt ook dat er vocht weglekt uit de groentecellen). Mooi meegenomen: de kleur van groente blijft ook frisser!

lunch- of voorgerecht | 4 personen | v

200 g peultjes
50 ml witte wijnazijn
1 el honing
100 ml zonnebloemolie
2 kaneelstokjes
5 stuks steranijs
1 vanillestokje, opengesneden, zaad eruit geschraapt
1 sinaasappel
1 grapefruit
60 g rucola
50 g verse geitenkaas, verkruimeld

Breng ruim water met een eetlepel zout aan de kook en kook hierin de peultjes 3 min. Giet af in een zeef, spoel koud onder stromend water en laat uitlekken.

Verwarm in een steelpan op laag vuur de azijn, honing, olie, kaneelstokjes, steranijs en het vanillestokje met de vanillezaadjes.

Schil de sinaasappel en de grapefruit rondom dik tot op het vruchtvlees. Vang het uitlopende sap op boven de pan. Snijd de partjes van de citrusvruchten met een scherp mesje tussen de vliesjes uit en houd apart.

Laat het azijnmengsel 5 min. heel zachtjes koken en laat dan afkoelen tot kamertemperatuur. De smaak van de steranijs zal sterker worden, wanneer je het mengsel langer laat staan. Leg het citrusfruit in het kruidenmengsel en laat ± 10 intrekken.

Meng de rucola, peultjes en het citrusfruit luchtig in een grote kom.

Haal de kaneelstokjes, vanillepeul en steranijs uit het azijnmengsel en schenk een beetje van het mengsel over de salade, net genoeg totdat de salade bedekt is, er zal wat van het mengsel overblijven. Verdeel de salade over 4 borden en bestrooi met de verkruimelde geitenkaas.

Bereiden ± 30 min.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

* Dit recept verscheen eerder in delicious.PUUR

Peultjessalade-delicious