perengelei met gember

delicious. friend Eke Mariën had vroeger een enorme perenboom voor zijn huis staan. Met die peren maakte zijn moeder de lekkerste gerechten. Eke: “Deze gelei is me altijd goed bijgebleven door de subtiele combinatie van gember en peer. Wees hier wel voorzichtig mee, de gember mag niet overheersen”

Maak deze gelei en eet hem bij pittige rood- en blauwschimmelkazen en natuurlijk op brood, toast en beschuit.

perengelei met gember

voor ± 1400 ml | 4 potten

2 kg peren, bijv. conference of doyennes (geen stoofperen)
3 citroenen, uitgeperst
300 ml appelsap
5 bolletjes stemgember (potje), fijngehakt
± 500 g geleisuiker speciaal (Van Gilze)

Was de peren en snijd ze met schil en klokhuis in stukken. Breng de peren samen met het citroen- en appelsap tegen de kook aan en laat ze in ± 1 uur op laag vuur helemaal kapot koken.  Giet de gekookte peren af door een fijne zeef* en laat ze goed uitlekken.

Druk voorzichtig met een lepel al het vocht uit de pulp. Meet het perensap af en neem per liter sap500 g geleisuiker speciaal. Breng het sap aan de kook, voeg de geleisuiker toe en laat de gelei 1min. goed koken. Meet de kooktijd vanaf het moment dat het hele oppervlak van de jam ‘borrelt’ en dit door roeren niet meer ongedaan gemaakt wordt.

Roer de fijngesneden gember erdoor. Doe de gelei in potten en sluit ze af. Draai de potjes regelmatig om tijdens het afkoelen zodat de stukjes gember zich gelijkmatig over de gelei verdelen.

* Gebruik voor een glasheldere gelei een uitgespoelde kaas- of keukendoek, hang deze in een bolzeef en giet de peren hierdoor af.

Bereiden ± 30 min. / koken ± 1 uur.

RECEPTEN, BEREIDING EN TEKST EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

 

 

 

perengelei met gember | delicious