pavlova met kaneelroom & cranberrysaus

Pavlova

Ok…we hebben al talloze keren meringue gehad in delicious. (het is immers de favoriet van hoofdredacteur Makkie), maar je hebt nooit genoeg meringuerecepten toch? En dan is die combi kaneel-cranberry toch wel erg fijn comfortfood. Of kies gewoon je eigen favoriete fruit!

De pavlova: vernoemd naar een Russische prima ballerina en de uitvinding ervan wordt geclaimd door zowel Australië als Nieuw-Zeeland. Wij focussen ons – met de wedstrijd vanavond in het vooruitzicht – op het Australische verhaal. In 1935, in het Australische Perth, moest de chef-kok van Hotel Esplanada waar Anna een paar jaar eerder verbleef, van zijn baas een meringuetaart maken. Volgens de overlevering werd de schuimtaart met room, kiwi, frambozen, aardbeien en passievruchten gepresenteerd met de woorden: ‘Hij is zo licht als Pavlova!

pavlova met kaneelroom, cranberrysaus en witte chocolade

gebak (10-12 personen)

2x hoeveelheden basisrecept
75 g witte chocolade, geschaafd

kaneelroom
1 l slagroom
½ el kaneelpoeder
evt. 1 zakje slagroomversteviger
2 el poedersuiker, gezeefd

cranberrysaus
250 g verse of diepvriescranberries
125 g fijne kristalsuiker

ook nodig: bakpapier, evt. spuitzak met glad rond spuitmondje van 1 cm Ø

Teken op bakpapier 3 cirkels, een 30 cm doorsnede, een van 25 cm en een van 20 cm doorsnede. Knip ze iets groter uit en leg ze op 2 bakplaten.

Verwarm de oven voor op 80°C. Maak de meringue volgens het basisrecept en vorm op elk stuk bakpapier binnen de lijntjes grote platte cirkels van ruim 1 cm hoogte. Je kunt dit spuiten of gelijkmatig 1 cm dik met een lepel verdelen over de cirkels.

Schuif de bakplaten in de oven, met genoeg tussenruimte boven en onder. Droog de bodems 2 uur in de oven, schakel de oven uit en laat ze nog ± 8 uur in de oven staan. Zo drogen ze heel mooi. Neem uit de oven en keer heel voorzichtig. Trek voorzichtig het bakpapier eraf.

Kook de cranberries volgens de beschrijving op het pak met 170 ml water en de suiker tot een dikke saus en laat goed afkoelen. Klop voor de kaneelroom de slagroom met kaneel (en evt. slagroomversteviger en poedersuiker) in een ruime kom tot mooie pieken.

Zet de pavlova vlak voor serveren in elkaar. Zet hiervoor de grootste cirkel meringue op een mooi taartplateau, schep er royaal iets meer dan 1/3 van de room op en schep er vlokjes van de cranberrysaus over. Leg de middelste cirkel erop en herhaal. Leg de kleinste cirkel erop en herhaal weer. Bestrooi met de geschaafde chocolade. Geef de rest van de cranberrysaus er apart bij.

Bereiden ± 1 uur / oven ± 2 uur / afkoelen in de oven ± 8 uur.

RECEPT RUDOLPH VAN VEEN & JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

 Dit recept verscheen eerder in delicious.

 

pavlova kaneelroom cranberrysaus - delicious