pannacotta met gepofte knoflook

hartige pannacotta met gepofte knoflook, cabrales en gefrituurde schorsenerenlinten

voorgerecht | 6 personen

1 bol knoflook
olijfolie
4 blaadjes gelatine
500 ml slagroom
150 g cabraleskaas (Spaanse blauwe kaas), verkruimeld
2 dikke schorseneren (of 1 winterwortel)
zonnebloemolie voor het frituren

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Snijd de bovenkant van de knoflookbol, zet hem in een ovenschaaltje en sprenkel er royaal olijfolie over. Dek de bol af met aluminium folie en rooster 45 min. in de oven. Laat afkoelen.

Vet 6 vormpjes of koffiekopjes van ± 120 ml in met olijfolie. Laat de gelatine 5 min. weken in koud water. Verwarm de slagroom zachtjes en voeg de kaas toe. Knijp de teentjes knoflook uit de velletjes en hak ze fijn, bewaar 6 hele voor de garnering. Voeg de fijngehakte knoflook toe aan het roommengsel. Roer tot de kaas is gesmolten. Neem de pan van het vuur en voeg de goed uitgeknepen gelatine toe. Meng goed en voeg versgemalen peper naar smaak toe.

Verdeel het roommengsel over de vormpjes en dek ze af met folie. Laat ze minimaal
5 uur opstijven, liefst nog langer.

Was de schorseneren goed en dep ze droog. Schaaf ze in lange linten. Verhit in een diepe pan een flinke laag zonnebloemolie en frituur de schorsenerenlinten in porties krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier (bewaar ze evt. in een vershouddoos tot gebruik).

Haal met een mes voorzichtig de randen los van de vormpjes en dompel de onderkant even in heet water. Keer ze om op bordjes. (Je kunt ze natuurlijk ook in de vormpjes laten zitten.) Garneer met de gefrituurde schorsenerenlinten, leg op elke pannacotta een teentje geroosterde knoflook en druppel er wat van de geroosterde knoflookolie over. Lekker met geroosterd brood.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 45 min. / opstijven ± 5 uur.

RECEPTEN EN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN-WILLEM VAN RIEL

pannacotta-delicious