Het friszure van verse kersen versterk je met anijslikeur en het citrusaroma van de verveine. Heerlijk met de room en zachte vanillemadeleines.
pernodkersen met citroenmadeleines
nagerecht | 4 personen
95 g fijne kristalsuiker
½ tl vanillesuiker*
2 eieren
1 (bio)citroen, schil geraspt
95 g bloem, gezeefd
95 g roomboter, gesmolten, iets afgekoeld
400 g kersen*, ontpit
75 ml anijslikeur*
4 el gedroogde of verse verveineblaadjes*
75 ml slagroom, licht geklopt – nog lopend voor erover
verveinethee, voor erbij
ook nodig: madeleinevorm met 9-12 holtes (kookwinkel), ingevet
Klop de suiker met vanillesuiker en eieren 5 min. met de mixer tot een luchtig dik crèmekleurig beslag. Voeg de citroenrasp toe en meng goed. Spatel de bloem er luchtig door en vervolgens de boter. Laat het beslag in de koelkast 1 uur rusten.
Schep de kersen in een kom om met de anijslikeur. Dek de schaal af en laat in de koelkast 1 uur marineren.
Zet van de verveine en 1/4 liter kokend water thee, laat 10 min. trekken en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175°C. Schep in elk holletje van de vorm 1 el beslag, tot net onder de rand. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak in 10 min. goudbruin en gaar. Bak zo ook de rest van het beslag tot madeleines.
Schep de kersen in mooie glazen en verdeel de likeur erover. Schenk in elk glas 2 eetlepels van deverveinethee en lepel er wat lobbige room op. Serveer de madeleines op een schaaltje erbij. Met eventueel een vers gezet glaasje verveine thee.
* Of gebruik echte vanille, snijd de peul open en schraap het merg eruit. Zijn er geen verse kersen, gebruik dan diepvrieskersen, die zijn bij sommige supermarkten te koop. Anijslikeur (pastis) koop je bij de slijter. Van verveine of citroenverbenablaadjes trek je verveinethee, te koop bij biologische winkels, theewinkels en sommige grote drogisterijketens. Madeleinevormpjeskoopje bij kookwinkels.
Bereiden ± 30 min. / rusten en marineren ± 1 uur / oven ± 20 min.
delicious.thee past perfect bij deze citroenmadeleines!
Groene thee wordt geplukt in China en direct na de pluk verflenst, gestoomd of gewokt om z’n mooie groene kleur te behouden. Dan worden de blaadjes in de zon gedroogd. Groene thee geurt heel fris, zelfs wat grassig. delicious. groene thee bestaat uit de smaken: verbena, jasmijn, munt en citroengras.
RECEPT YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI