Zo maak je zelf het allerlekkerste vanille-ijs

IJs is altijd lekker, maar zelfgemaakt is het nog veel lekkerder! Maak bijvoorbeeld dit vanille-ijs, dat ook perfect is om de smaken aan toe te voegen waar jij zin in hebt. Voeg bijvoorbeeld sereh, citroenschil, chocolade of framboos toe, mogelijkheden te over. 

Heb je geen ijsmachine? Probeer dan één van deze ijsjes.

romig vanille-ijs

nagerecht ± 1 liter ijs | voor 15-20 bollen

LET OP: Je hebt een ijsmachine* nodig om dit ijs te maken.

1 vanillestokje**, in de lengte opengesneden
500 ml volle of halfvolle melk
5 eierdooiers
150 g suiker
250 ml slagroom

Stap 1: Schraap de zaadjes met een theelepel of mes uit het vanillestokje. Breng de melk met het vanillestokje én de zaadjes tegen de kook aan en laat het ± 15 min. trekken. Door de melk zachtjes te verwarmen (niet laten koken), wordt het aroma van het vanillemerg beter opgenomen door de melk. Neem de pan van het vuur en zeef de melk.

Stap 2: Klop de eierdooiers en de suiker 10-15 min. met een garde tot een romige crème die als een breed lint van de garde loopt. Schenk nadat je het ei/suiker-mengsel romig hebt geklopt, al kloppend de hete vanillemelk in een dunne straal bij het dooiermengsel.

Vanille-ijs Maken - Stap 3 en 4

 

Stap 3: Schenk alles terug in de pan. Om een optimale binding te krijgen, wordt het dooiermengsel verwarmd, waardoor de dooiers garen. Doe dit op zo laag mogelijk vuur en onder voortdurend roeren met een houten lepel, zodat alles gelijkmatig warm wordt en bindt. Roer ook goed over de panbodem, zodat het mengsel zo min mogelijk ‘aanzet’. De binding of dikte van de vla is goed als de eierdooiers gaar zijn. Dit kun je testen door met je wijsvinger een horizontale streep over de houten lepel te trekken. Als de streep blijft staan, zijn de dooiers gaar. Als de streep meteen vanuit de zijkanten wegzakt, ga dan nog even door met verwarmen en roeren. Met een digitale thermometer*** kun je de binding snel en eenvoudig testen. De dooiers in de vla zijn gaar bij 80°C.

Schenk de vla uit de pan in een metalen kom en roer er de slagroom door. Laat onder regelmatig roeren afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de vla nog een uur in de koelkast.

Stap 4: Giet het mengsel in de ijsmachine en draai het in ± 1 uur tot ijs.

* IJsmachines zijn in veel prijsklassen te koop, de goedkoopste heb je al voor een paar tientjes, een zelfvriezende ijsmachine is er vanaf ongeveer 250 euro. Bij de niet-zelfvriezende ijsmachines moet je de ijskom voorvriezen in een 4-sterrenvriezer, de kom moet dan tot -18°C worden bevroren. Dit duurt 3-4 uur.

** Zin in een smaakexperiment? Gebruik dan eens een ander aroma. Sereh, citroenschil, kaneel of bijvoorbeeld steranijs.

*** Digitale kernthermometers zijn in goedgesorteerde keukenwinkels te koop. Behalve voor dit dooiermengsel kun je ze ook gebruiken om andere kerntemperaturen, zoals van groot vlees en gevogelte, te meten.

Bereiden ± 30 min. / afkoelen 3 uur / ijsmachine 30 min. tot 1 uur (afhankelijk van de ijsmachine).

 

Vanille-ijs Maken Basis