Een dagje op z’n Spaans? Met deze Moorse lamschenkels dans je de flamenco in no-time. Drink er Spaans, rood en zacht bij: een lichte crianza of een wijn die gemaakt is van de tramnillo druif uit La Mancha.
moorse lamschenkels
hoofdgerecht | 6 personen
4 tl Piment forte (pittig paprikapoeder)
6 lamschenkels, op kamertemperatuur
6 el plantaardige olie
8 sjalotten, gepeld, gehalveerd
3 flinke tenen knoflook, gepeld
200 ml sherry
150 g blanke rozijnen
1 kaneelstokje
1 tl verpulverde gedroogde Spaanse peper of chilivlokken
4 wortels, in plakjes
50 g pistachenoten, fijngehakt
Spaans wit stokbrood, voor erbij
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng 4 tl zout met het piment en wrijf de lamschenkels hiermee in. Verhit 2 el olie in een ovenvaste braadpan en braad de sjalotten en knoflook aan. Neem uit de pan. Voeg de rest van de olie toe aan de braadpan en braad de schenkels rondom bruin. Blus af met de sherry en voeg 300 ml water, de rozijnen, kaneel en gedroogde Spaanse peper toe.
Zet de schenkels 1 uur en 30 min. in de oven en keer regelmatig. Voeg het sjalot-knoflookmengsel en de wortel toe en braad de schenkels nog 1-1 uur en 30 min. tot het vlees botermals is, keer regelmatig. Voeg indien nodig wat water toe en leg een deksel op de pan als het te hard gaat.
Serveer de schenkels in de braadsaus en bestrooi met de pistachenoot. Lekker met Spaans stokbrood erbij om in de saus te dopen.
Bereiden ± 30 min / oven ± 3 uur.
FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN-WILLEM VAN RIEL RECEPTEN EN BEREIDING GEES VAN ASPEREN BEWERKING ELLEN VAN MOL
Dit recept verscheen eerder in delicious. mei 2011