we roken de vis!

Er gaat niets boven de geur en smaak van gerookte vis! Dit kun je prima thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is een stoompan en rookmot. Easy as that.

Roken van vis kan warm (de vis wordt door de hitte van de rook gegaard, zoals bij makreel en paling) of koud (de rook wordt afgekoeld rondom de vis, de vis gaart daarom niet, maar krijgt wel de specifieke rooksmaak, zoals bij gerookte zalm). Wil je geen gedoe met een stoompan en aluminiumfolie, koop dan een klein rookoventje!

in groene thee gerookte makreel met pompoensalade

lunch- of hoofdgerecht | 4 personen

4 zakjes groene thee
10 g zout
10 g suiker
1 tl korianderzaad
2 cm gemberwortel, in dunne plakjes
4 verse makreelfilets* à 100 g, met vel
150 g biologische pompoen, grof geraspt
½ komkommer, zaadlijst verwijderd, in schijfjes
50 g taugé
2 tl geroosterd sesamzaad + wat extra voor de garnering
sap van 1 limoen
1 tl sesamolie
4 el zonnebloem- of maïsolie

Breng 500 ml water met 2 zakjes groene thee, het zout, de suiker, korianderzaad en gemberwortel aan de kook. Draai het vuur uit en laat de ‘thee’ 15 min. trekken. Leg de makreelfilets in de thee en laat ze in de koelkast een nacht marineren.

 

Meng de pompoen, komkommer, taugé en sesamzaad in een saladekom. Roer het limoensap, sesamolie en zonnebloemolie tot een dressing en schep deze door de salade.

 

Neem de makreelfilets uit de ‘thee’ en dep ze droog. Leg ze naast elkaar op een ingevette stoominzet. Bekleed de bodem van de stoompan met aluminiumfolie en leeg hierop de groene thee uit de 2 resterende zakjes. Zet de pan op het vuur en wacht tot de groene thee begint te roken. Zet de stoominzet met de visfilets in de stoompan en sluit af met een deksel. Rook de filets in ± 10 min. gaar.

 

Verdeel de salade over grote, diepe borden en leg er de gerookte makreelfilets met de mooie velkant naar boven bovenop. Garneer met wat geroosterd sesamzaad.

 

* Gebruik in plaats van makreel evt. een andere vette vis, zoals zalm.

 

Bereiden ± 45 min. / marineren ± 1 nacht

 

Vis roken in groene thee - delicious