makreel gerookt in groene thee

Als je thee als rookmot gebruikt, krijgt de makreel een subtiele theesmaak. Wij gebruiken onze delicious.groene thee, die in meerdere smaken verkrijgbaar is. 

In thee gerookte zalm is ook een echte aanrader!

In groene thee gerookte makreel met pompoensalade

Lunchgerecht | 4 personen

4 zakjes groene thee
10 g zout
10 g suiker
1 tl korianderzaad
2 cm gemberwortel, in dunne plakjes
4 verse makreelfilets* a 100 g, met vel
150 g biologische pompeon**, grof geraspt
½ komkommer, zaadlijst verwijderd, in schijfjes
50 g taugé
2 tl geroosterd sesamzaad + wat extra voor de garnering
sap van 1 limoen
1 tl sesamolie
4 el zonnebloem- of maïsolie

Breng 500 ml water met 2 zakjes groene thee, het zout, de suiker, korianderzaad en gemberwortel aan de kook. Draai het vuur uit en laat de thee 15 min. Trekken. Leg de makreelfilets in de (nog warme thee) en laat ze in de koelkast een nacht marineren. Meng de pompeon, komkommer,tauge, limoensap, sesamolie en zonnebloemolie tot een dressing en schep deze door de salade.

Neem de makreelfilets uit de thee en dep ze droog. Leg ze naast elkaar op een ingevette stoominzet. Bekleed de bodem van de stoompan met aluminiumfolie en leeg hierop de groene thee uit de 2 resterende zakjes.

Zet de pan op het vuur en wacht tot de groene the ebegint te roken. Zet de stoominzet met de visfilets in de stoompan en sluit af met een deksel. Rook de filets in 10 min. gaar.

Verdeel de salade over grote diepe borden en leg er de gerookte makreelfilets met de mooie velkant naar boven bovenop. Garneer met wat geroosterd sesamzaad.

*Gebruik in plaats van makreel evt. Een andere vette vis, zoals zalm
** Neem evt. In plaats van pompoen geraspte winterwortel.

Bereiden 45 min. / marineren 1 nacht

delicious.thee past perfect bij deze gerookte makreel!
161005_del11_prod_thee_citroengras-vGroene thee wordt geplukt in China en direct na de pluk verflenst, gestoomd of gewokt om z’n mooie groene kleur te behouden. Dan worden de blaadjes in de zon gedroogd. Groene thee geurt heel fris, zelfs wat grassig. delicious. groene thee bestaat uit de smaken: verbena, jasmijn, munt en citroengras.

Bestel delicious.thee hier

 

RECEPTEN EKE MARIEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING LAURA JONGENEEL

makreel-delicious