broodje bakkeljauw met hotsauce

De delicious.redactie zit vlakbij toko’s die allemaal deze Surinaamse klassieker verkopen: broodje bakkeljauw! Mister Kitchen ontdekte voor ons al eens eerder het recept voor dit comfort food met een kick. Pas op voor de Madame Jeanette, want die is heel, héél heet.

broodje bakkeljauw met hotsauce

lunchgerecht | 4 personen

500 g bakkeljauw-vis/ stokvis*, een dag van tevoren geweekt
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el zonnebloemolie
1 el tomatenpuree
4 el piccalilly
1 gele Madame Jeannette peper*, zaadlijsten verwijderd, vruchtvlees heel fijngesneden
4 witte pistoletjes

Leg de gedroogde gezouten vis ruim een dag van te voren in ruim koud water in de koelkast. Ververs het water zeker 3 keer. Leg de vis in een pan en overgiet met zoveel vers water dat het net onderstaat. Breng aan de kook en kook de vis in 10 min. gaar. Haal de vis uit het water en laat uitlekken in een zeef. Pluk het visvlees in kleine stukjes uit elkaar en verwijder de velletjes en graten.

Fruit de ui en de knoflook in een koekenpan in de zonnebloemolie. Voeg de tomatenpuree en de vis toe. Breng, indien nodig, op smaak met zout en witte peper. Meng de Madame Jeannette peper door de piccalilly. Smeer de broodjes licht in met deze zelfgemaakte ‘hotsaus’ en verdeel de bakkeljauw erover.

* Wij maken de hotsaus door piccalilly te mengen met fijngesneden Madame Jeannette peper. Je kan ook kant-en-klare hotsaus kopen bij de Surinaamse toko. Houd er rekening mee dat de Madame Jeannette-peper zo’n beetje de heetste peper is die je kunt krijgen. Zie voor * bij ingrediënten het kader toko’s.

Bereiden ± 20 min./ weken vis een dag van tevoren.

RECEPT MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR

bakkeljauw-delicious