Je weet niet wat je proeft: heerlijk zacht, goed schepbaar sorbetijs met de frisse smaak van zomerkoninkjes. delicious. vroeg Eke Mariën en Jan Groenewold alles over ijsmaken. Dit werd een supersnack-recept zo midden in de ‘ijstijd’. Nu de zon nog! En een ijsmachine.
nagerecht, ± 1 liter ijs, 6-8 personen
600 g goed rijpe, zoete aardbeien (500 g schoongemaakt)
50 ml aardbeienlikeur
200 g suiker
240 ml water
sap van ½ citroen
1 blaadje gelatine
Extra nodig: staafmixer, ijsmachine
1 Het is belangrijk dat het fruit zo veel mogelijk smaak heeft. Gebruik daarom rijp, gaaf fruit. De citroen geeft extra frisheid en zuur aan de aardbeien en versterkt, net als suiker en gelatine, de smaak van de aardbeien. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer de aardbeien met de likeur met de staafmixer. Het gaat ook goed met behulp van een roerzeef. Daarbij zeef je meteen de pitjes eruit.
2 Voor een goede structuur van het sorbet ijs is een juiste verhouding tussen suiker en water van belang. Suiker verlaagt het vriespunt van ijs, maar te veel suiker maakt dat het ijs moeizamer bevriest. Te weinig suiker geeft juist weer een korrelige structuur.Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot de suiker helemaal is opgelost en het water helder is.




Als (als hè) je wat overhoudt van dit bovenaards lekkere ijs, kun je het nog twee weken bewaren in een afgesloten doos in de vriezer.
Bereiden ± 30 min / afkoelen ± 1 uur / bevriezen 40-60 min.
RECEPT EN MOLECULAIRE INFORMATIE EKE MARIËN EN JAN GROENEWOLD BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL