oosterscheldekreeft van de bbq
hoofdgerecht | 4 personen
4 el olijfolie
blaadjes van 2 takjes tijm, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
2 levende Oosterscheldekreeften à ± 600 g (of neem andere kreeften)
15 g basilicum, fijngehakt
geraspte schil van ½ (bio)citroen
75 g boter, op kamertemperatuur
Maak de bbq aan (of verhit een grillpan tot heel heet).
Meng de olie met de tijm en knoflook in een kommetje. Op de kop van de kreeft is een ‘kruis’ zichtbaar. Neem een scherp mes en zet het op het kruis. Snijd de kop van de kreeft nu in één beweging door*. De kreeft is nu op slag dood. Snijd nu ook het lijf door. Verwijder de ingewanden uit de kop en bestrijk de snijkanten van de kreeft met de tijmolie.
Leg de kreeften op het rooster van de hete bbq met de snijvlakken naar beneden en rooster de kreeft ± 5 min. tot de kreeftschalen mooi diep rood worden. Het vlees moet niet te gaar worden anders wordt het taai. Hak met de botte kant van een stevig mes de kreeftscharen voorzichtig open en verwijder het vlees. Leg het in de holte van de kop.
Roer de basilicum en citroenrasp door de boter en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de boter over de warme kreeften.
*Je kunt de levende kreeften 2 uur van te voren in een zak in de vriezer doen, zodat ze inslapen.
Bereiden ± 20 min.
RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS