kotelet met zuurkool en romige mosterdpuree

Vandaag een stevig winterrecept waar je snel energie van krijgt: kotelet met zuurkool en romige mosterdpuree. Perfect voor een winterse donderdagavond in januari lijkt ons zo.

Meer zuurkoolrecepten? In het januarinummer van delicious. nog meer recepten met dé wintergroente bij uitstek. Dit nummer ligt nog t/m 29 januari in de winkel! Of kijk hier voor nog 3 zuurkoolrecepten.

kotelet met zuurkool en romige mosterdpuree

hoofdgerecht | 4 personen

3 el boter
1 ui,  fijngesneden
500 g zuurkool
2 blaadjes laurier
1 el suiker
16 gedroogde gewelde pruimen
250 ml sinaasappelsap
750 g kruimige aardappelen, in gelijke niet te grote stukken
125 g crème fraîche
1-2 el zachte grove mosterd
4 varkenskoteletten*, kamertemperatuur.

Verhit 1½ eetlepel boter in een hapjespan en fruit de ui zachtjes. Roer de zuurkool, laurier en suiker erdoor. Verdeel de pruimen over de zuurkool, schenk het sinaasappelsap erover, leg een deksel op de pan en stoof de zuurkool 30 min. zachtjes.

Zet de aardappelen met een beetje zout en een klein laagje water op, breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 25 min. gaar. Giet het vocht af, voeg de crème fraîche en mosterd toe en stamp het tot een gladde puree.

Braad halverwege de kooktijd van de aardappelen het vlees. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 1½ eetlepel boter in een koekenpan, bak het vlees op laag vuur goudbruin, draai het om en bak de andere kant in nog 4-6 min. ook goudbruin. Haal het vlees uit de pan en blus het vet af met een scheutje lauw water, schep de jus over het vlees.

Je kunt voor schouderkarbonaden of ribkarbonaden kiezen. Afhankelijk van de dikte moet je ze korter of langer braden. Juist door het vuur laag te houden blijven ze zacht en sappig, hard bakken maakt ook het vlees hard.

Tip: maak van goudrenetten zelf een lekkere appelcompote met een snufje kaneel.

Bereiden ± 40 min.

PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING BART STUART

Dit recept verscheen eerder in delicious. – Maart 2011

kotelet met zuurkool-delicious