liefde voor de knol

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

knolselderij

Knolselderij is als lid van de selderijfamilie een smaakbom. Met z’n grillige structuur en aardse uiterlijk heeft ‘ie iets magisch over zich…maar niets is minder waar. Een echte down-to-earth groentesoort is het. Maak er frietjes van, doe het tussen een sandwich of kook een soep. In het gloednieuwe februarinummer van delicious. (nú in de winkel) krijg je 3 toprecepten van Gartine’s Kirsten. Van ons krijg je er nog 4 extra: van stamppot tot hartige taart.

Knollenmix-stamppot met gehaktballetjesKnollemix stamppot met gehaktballetjes
Als er één gerecht puur Hollands is, is het wel stamppot. 1001 recepten, maar deze variant op hutspot, met knolselderij en venkel, viel op de redactie in de smaak!

Hartige taart knolselderijHartige taart met knolselderij
Ovengerechten zijn perfect om weer op temperatuur te komen met koud weer. Deze hartige knolselderijtaart met een goudbruin knapperig korstje is heel geschikt.

Beef Wellington met knolselderijKrokant gebakken knolselderij met bladselderijpesto
Een perfect recept voor bij de all-time classic beef wellington. Ook een eenvoudig recept, want je kunt een groot deel voorbereiden!

 

Knolselderijsoep appel walnootKnolselderijsoep met appel en walnoot

voor- of tussengerecht | 4-5 personen | v

2 el zonnebloemolie
1 sjalot, fijngesneden
500 g knolselderij, in blokjes
350 ml paddenstoelenbouillon*
100 ml slagroom
50 g boter
nootmuskaat
1 appel, in luciferreepjes
4 halve walnoten, fijngeraspt
notenolie of pompoenpitolie

Verhit de olie en bak hierin zachtjes de sjalot en knolselderij 3 min. Voeg de bouillon toe en kook de knolselderij in ± 25 min. gaar. Voeg de slagroom en boter toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en evt. een beetje nootmuskaat. Schep de soep in de borden, leg de fijngesneden appel in het midden en bestrooi royaal met geraspte walnoot. Besprenkel met een paar druppeltjes notenolie.

Bereiden ± 40 min.

Je kunt ook een deel schorseneren (en een deel knolselderij) nemen voor deze soep, ze geven een ’champignon-achtige’ romigheid. Dat krijg je in dit recept voor elkaar met een extra klontje boter en een druppel noten- of pompoenpitolie. Of neem, heel subtiel, een druppel witte truffelolie.’

RECEPTEN EWOUT FAASE BEREIDING BART STUART FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

Dit recept verscheen eerder in delicious. – maart 2011

Knolselderijsoep appel walnoot