kipburger met avocado, bacon en cheddar

Michael Phelps veroverde zijn negentiende gouden plak bij het zwemmen. Daarmee schreef het Amerikaanse zwemfenomeen historie, aangezien hij nu de atleet met de meeste olympische medailles ooit is. In een interview 4 jaar geleden met The Guardian vertelde hij zijn geheim: zes dagen trainen en een 12.000 calorieën dieet. 

lunchgerecht  (4 personen)

mosterdmayonaise
600 g biologisch kipgehakt (ongekruid)
1 eierdooier
½ el salie
4 broodjes (bijv. Italiaanse bollen)
8-12 blaadjes sla
12 plakken tomaat
12 plakjes komkommer
12 plakjes augurk
1 rode ui, in halve ringen
4 plakken cheddar
8 plakken bacon
1 avocado, ontpit, in plakken
olie om te bakken
Gebruik voor de mosterdmayonaise het basisrecept voor mayonaise (zie hieronder),
maar dan met ½-1 el mosterd erdoor.

Doe het kipgehakt in een grote kom en voeg de eierdooier, salie en fijn zeezout en versgemalen peper naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. Verdeel het vlees in 4 porties en vorm ze tot burgers.

Beleg het brood met de sla, tomaat, komkommer, augurk en de rode ui. Bak de burgers
in de olie in 4-6 min. aan beide kanten gaar. Leg de cheddar 2 min. voor het einde op de
burgers om te smelten. Bak intussen de bacon knapperig. Leg de kipburger op het brood, dan de bacon en avocado en vervolgens de mosterdmayonaise.
Bereiden ± 30 min.

mayonaise
Mayo maak je het handigst in een keukenmachine, kitchen-aid of met de handmixer.
Gebruik voor 700 ml mayonaise, 1 eierdooier, een paar snufjes zout, wat vers gemalen
peper, 1 el wittewijnazijn en 700 ml plantaardige olie. Doe alles, behalve de olie, in de
kom van de keukenmachine en zet hem op de hoogste stand. Schenk eerst druppelgewijs
en daarna steeds sneller de olie erbij. Let op dat de olie steeds snel opgenomen wordt. Als
de olie er te snel bij gaat of als je te veel olie gebruikt, kan de mayonaise gaan schiften.
Blijf olie bijschenken tot je een stevige massa krijgt die niet van een lepel afdruipt.

Receptuur De Burgemeester fotografie Harold Pereira styling Cyn Ferdinandus

Dit recept  is eerder verschenen in delicious. magazine.