hele kip met citroen-tijmrub

 

Eke : ‘Uit de kip smelt altijd wat vet, bij de ene kip meer dan bij de andere. Dit ‘gezonde’ vet kun je goed gebruiken om aardappels of groenten direct mee te bakken. Je wilt nooit meer anders!’

 

 

hoofdgerecht (4 personen)

1 hele kip (van 1½ kg)
1 citroen
1 el zeezout
2 tl grof gemalen peperkorrels
4 el olijfolie
2 el honing
½ bosje tijm (30 g tijmtakjes)
1 kg nieuwe aardappels
75 g boter
Dep de kip goed droog met keukenpapier. Rasp de schil van de citroen en snijd de citroen doormidden. Meng voor de rub het citroenrasp met het zout, peper, olie en honing. Ris de tijmblaadjes van 3 takjes tijm en meng deze door de rub.

Smeer de kip in met de rub. Vul de kip met de citroenhelften en rest van de tijm en bind haar op met keukentouw.

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de ongeschilde aardappels en snijd grote exemplaren doormidden. Smeer een braadslede in met 1 el van de boter en leg de aardappels erin. Bestrooi ze met zout en peper. Zet een rooster op de braadslede boven de aardappels en leg hier de kip op.

Plaats de braadslede met de kip in het midden van de oven (laat de poten bij een heteluchtoven richting ventilator wijzen). Druk de helft van de overgebleven boter bovenop de kip. Braad de kip in 60 min. goudbruin en gaar. Leg na 20 min. de rest van boter op de kip en hussel de aardappels regelmatig door.

Bereiden ± 20 min / oven ± 1 uur
p.p. ± 775 kcal/ 40 g eiwit/ 44 g vet/ 55 g koolhydraten

Receptuur en bereiding Eke Mariën, Fotografie Eric van Lokven Styling Laura Jongeneel