hutspot… soep?

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leids Ontzet (gevierd op 3 oktober) viert het einde van de Leidse bezetting. Traditioneel eten Leidenaren (en wannabe’s) hutspot. Mét wortel, ui en … pastinaak! Geen aardappel, want die was er in 1574 nog helemaal niet. Het verhaal gaat dat de kleine weesjongen Cornelis Joppenszoon in het verlaten Spaanse legerkamp Schans Lammen een ketel met hutspot vond en de burgers berichtte dat de stad was bevrijd. Of dat allemaal waar is, is niet bekend. Fijn is het wel, want dat geeft ons weer een excuus om hutspot te eten.

delicious. doet dus graag mee aan deze traditie, maar dan wel net even anders: hutspotsoep. Winterpeen en ui hebben een flink natuurlijk zoetgehalte. Dat maakt ze ideaal voor kindvriendelijke gerechten, zonder meteen een schep suiker of lepel honing toe te voegen. Roosteren en pureren is het geheim van deze fluweelzachte hutspotsoep.

hutspotsoep

hoofdgerecht | 4 personen

1 kg winterpeen
2 uien
3 el olijfolie
1 tl gemalen komijn
½ tl gemalen kaneel
1,5 liter groentebouillon
4 el crème fraîche

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Schil de wortels met een dunschiller en snijd in plakjes. Snijd de uien door de wortelaanzet in parten. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel, dat gaat het makkelijkst met de handen, de olie, komijn en kaneel erdoor. Rooster de groenten in voorverwarmde oven in ca. 25 minuten zacht.
Pureer de groenten met een flinke scheut bouillon in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg de resterende bouillon aan de puree toe. Doe de soep in een pan en breng tegen de kook. Draai het vuur laag en verwarm de soep nog 4-5 minuten goed. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over 4 kommen, schep er een flinke dot room op en bestrooi eventueel nog met een beetje extra komijn. Geef er stevig vloerbrood bij.

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

Winterpeen