karbonades met ciderjus en karnemelkpuree

Elke cultuur brengt zo zijn eigen smaken mee. Eenmaal geproefd is het fijn om je favoriete ingrediënten aan je basisvoorraad toe te voegen en gewoon doordeweeks mee te koken. Cider is zo’n ingrediënt! Cider kan droog, zuur, bitter of zoet zijn en voegt een interessant smaakelement toe aan deze karbonades met karnemelkpuree. Leuk om mee te experimenteren! 

Cider is minstens zo veelzijdig als wijn (en dit zijn onze favorieten).

karbonades met ciderjus en karnemelkpuree

hoofdgerecht (4 personen)

500 g kruimige aardappels, geschild, in kwarten
125 ml karnemelk
50 g boter
1 el olijfolie
4 (haas)karbonades van 200 g, op kamertemperatuur
1 rode ui, in dunne partjes
2 (rode) appels, klokhuis verwijderd, in partjes
12 salieblaadjes
250 ml cider*
2 el rode-bessengelei**
gestoomde sperziebonen, voor erbij
ook nodig: bakpapier

Kook de aardappels in een pan water met zout gaar. Giet af en doe ze terug in de pan. Verwarm de aardappels op laag vuur 30 sec. om ze droog te stomen. Druk de aardappels door een pureeknijper of stamp ze tot puree.

Voeg de karnemelk en 30 g boter toe, breng op smaak met zout en peper en roer tot de puree glad is. Dek af en houd warm. Verhit de olie en de overige 20 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de karbonades in ongeveer 5 min. per kant goudbruin.

Houd ze op een bord warm onder aluminiumfolie. Voeg de uipartjes toe aan de koekenpan en roerbak ze 2-3 min. tot ze zacht zijn. Voeg de appel en salie toe en bak nog 3-4 min. of tot de appel zacht is. Neem uit de pan en zet weg. Voeg de cider en rode-bessengelei toe en kook 3-4 min. of tot het tot de helft is ingekookt. Breng op smaak met zout en peper en schep het uimengsel terug in de pan.

Verdeel de karnemelkpuree, karbonades en sperziebonen over de borden en verdeel de ciderjus erover.

*Cider is een (licht-)alcoholhoudende drank van gefermenteerd appelsap. Cider kan droog, zuur, bitter en zoet zijn.
** Rode-bessengelei koop je bij delicatessenzaken of online. Vervang het evt. door (gezeefde) rozenbotteljam of abrikozenjam.

Bereiden 45 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE & WARREN MENDES FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN BEWERKING BAS ROBBEN

karbonades-deliciousmagazine