Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks runnen samen Gartine, een piepklein restaurant in de Amsterdamse Takstraat waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch of high tea.
Zij organiseert en kookt en hij verzorgt, ontvangt en doet alles voor de schermen. Ze zijn net verhuisd naar een huisje aan de dijk in de Beemster met een mooie landelijke keuken. En ruimte voor een enorme moestuin. Hier worden straks de kruiden, groente en fruit verbouwd voor Gartine.
Kirsten: ‘Mijn favoriete gerecht is gehaktbrood in korstdeeg. Heerlijk met een lik Doesburgse mosterd.’
korstdeeg (400 g)
250 g bloem
4 g zout
60 g koude harde roomboter, in kleine blokjes
1 ei
75 ml koud water
½ el azijn
gehakt
100 g afgekoelde gekookte rijst
500 g rundergehakt
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
50 g dragon, fijngesneden
50 g dille, fijngesneden
10 g zout
½ tl kerrie
¼ tl geraspte nootmuskaat
2 eieren
2 el sherry
1 el slagroom
2 eidooiers
Meng de bloem met het zout. Voeg de boter toe. Klop het ei met het water en de azijn samen en voeg dit bij de bloem. Kneed het deeg en maak er een bal van. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het een uur in de koelkast.
Meng alle ingrediënten voor het gehakt goed door elkaar. Haal het korstdeeg uit de koelkast en rol het uit tot een ½ cm dikke rechthoekige lap. Vorm van het gehaktmengsel een brede rol, leg die op de deeglap. Vouw het deeg om het gehaktmengsel. Zorg dat al het deeg goed op elkaar geplakt wordt met een beetje water. Snijd het teveel aan deeg weg. Leg het deegpakket met de naad naar onder op een ingevet bakblik. Maak bovenin een klein gaatje en bestrijk het deeg met het eigeel. Zet het bakblik nog twee uur in de koelkast voordat hij de oven ingaat.
Plaats het bakblik vrij onderin een voorverwarmde oven 200-225 C, stand 4-5, 30-40 minuten. Het gehakt is zowel warm als koud ontzettend lekker!
Fotografie Ernie Enkelaar