Zin in een Indiaas feestje? Dan is vandaag de perfecte dag: Holi-Phagwa. Een lentefeest + overwinning van het goede op het kwade + een nieuwjaarsfeest. Dit feest – dat wij vooral kennen van het elkaar bestrooien met gekleurd verfpoeder – wordt tot laat in de nacht gevierd. Er wordt samen met familieleden, vrienden en kennissen gegeten, gedronken (een speciale drank gemaakt van cannabis, genaamd bhang) en gezongen. Samen met reukwater en parfum staat het gekleurde verfpoeder symbool voor de in bloei staande natuur. En samen met deze samosa’s kan Holi helemaal niet meer stuk.
Subh Holi! (Gelukkig nieuwjaar!)
hapje (± 15 stuks)
2-3 el Indiase currypasta
6 el olie
1 el geraspte gemberwortel
1 sjalot, fijngesneden
100 g wortel, in blokjes
100 g sperzieboontjes, in stukjes
250 g gare aardappelblokjes
50 g cashewnoten, gehakt
2 el fijngesneden koriander
75 g boter
9 vellen filodeeg
bakring (ø 9 cm)
½ komkommer
2 bosuitjes
1 trostomaat, ontveld
1½ el citroensap
mangochutney
Bak de currypasta 2 min. zachtjes in 3 el olie. Voeg de gemberwortel, sjalot, wortel en sperzieboontjes toe en roerbak op hoog vuur 3 min. Draai het vuur laag, voeg de aardappelblokjes en de cashewnoten toe en laat alles in een afgesloten pan gaar worden. Roer er koriander door en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt de boter. Neem de vellen filodeeg. Bestrijk 2 vellen dun met boter en leg er een derde vel filodeeg op. Steek uit dit stapeltje met een bakring 5 cirkels. Leg op elke cirkel 1 el van de groentevulling, houd de randen vrij. Bestrijk de randen met boter. Vouw de cirkels dubbel en druk de randen goed vast. Maak zo nog 10 stuks en bestrijk de bovenkanten met wat boter. Leg de samosa’s op een met bakpapier belegde bakplaat en bak ze in 9-10 min. goudbruin.
Snijd voor de salade de komkommer over de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de helften in lange repen. Snijd de bosuitjes in reepjes van 5-6 cm lang. Halveer de trostomaat, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in reepjes. Meng de groente met het citroensap en 3 el olie en breng op smaak met zout en peper. Serveer de samosa’s met de salade en je favoriete mangochutney.
Bereiden ± 40 min/ oven ± 10 min.
Receptuur Trudelies Schouten Fotografie Harold Pereira Styling Cyn Ferdinandus Bereiding Ans de Vree