truffelaardappel- en salietempura met walnoten-kruidendip

truffelaardappel- en salietempura met walnoten-kruidendip

Truffelaardappelen zijn prachtig van kleur en heerlijk van smaak. Probeer deze krokante tempura. De iets zoetere aardappelen en salie zijn heerlijk met het kruidige notensausje.

Probeer ook eens deze stamppot van truffelaardappel!

truffelaardappel- en salietempura met walnoten-kruidendip

hapje (4 personen) – v

blaadjes van 1 takje oregano, fijngesneden
blaadjes van 1 takje salie, fijngesneden + 8 hele blaadjes
naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngesneden
blaadjes van 2 takjes tijm, fijngesneden
90 g walnoten, geroosterd en gemalen
1 teentje knoflook, geperst
1 el rodewijnazijn
1 el walnootolie + 2 tl extra
2-3 el zonnebloemolie + extra om te frituren
4 truffelaardappels
60 g bloem
40 g maïzena
200 ml ijskoud koolzuurhoudend water
2 ijsklontjes

VOORBEREIDEN
Kan de ochtend van tevoren.

Meng de kruiden met de gemalen noten, knoflook, azijn en 1 el walnootolie. Roer er evt.nog 2-3 el zonnebloemolie door als het mengsel te dik is. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

BEREIDEN
Begin 25 min. van tevoren.

Verhit de olie om te frituren in een ruime pan of een frituurpan tot 190°C. Was intussen de aardappels, snijd ze in de lengte in plakken van ± 3 mm en dep ze droog. Meng in een ruime kom de bloem met de maïzena en zout. Klop er vlak voor het frituren de 2 tl walnootolie, het water en de ijsklontjes door. Klop niet te lang, er mogen nog klontjes in het beslag zitten. Haal telkens wat aardappelplakjes en salieblaadjes door het beslag en frituur ze in delen lichtbruin en gaar. De aardappels hebben ± 3 min. nodig. De salieblaadjes ± 2 min. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Serveer met de dip.

Voorbereiden ± 10 min. / bereiden ± 25 min. d.

RECEPTEN DOSIA BREWER, BAS ROBBEN FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI