gekruide, gefrituurde garnalen en vis met aioli

Door zachte vis te frituren krijgt het een krokant jasje en een lekkere bite. Gebruik mineraalwater voor een extra luchtig beslag. Voeg kruiden zoals za’atar toe om het beslag extra smaakt te geven.

Probeer ook eens deze gefrituurde spiering met saffraanmayonaise!

gekruide, gefrituurde garnalen en vis met aioli

hapje / voorgerecht | 4 personen

2 el maïzena, gezeefd
100 g bloem, gezeefd
2 tl za’atar*+ extra voor erover
125 ml koolzuurhoudend mineraalwater
200 g stevige witvisfilet**, in reepjes van 2 cm
12 schoongemaakte sint-jakobsschelpen***
12 grote garnalen, gepeld (maar staartjes eraan gelaten)
zonnebloemolie om in te frituren
aioli van goede kwaliteit, bladpeterselie en citroenpartjes voor erbij

Meng in een kom de maïzena, bloem, za’atar en 1 tl zout. Klop het mineraal water geleidelijk erdoor en zet apart.

Dep de vis, schaal en schelpdieren droog met keukenpapier. Schenk een steelpan halfvol met olie en verhit tot 190ºC (of tot een broodblokje hierin in 30 sec. goudbruin bakt). Doop de vis, schaal- en schelpdieren in het beslag en bak ze in gedeelten in 2-3 min. goudbruin en knapperig. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd warm. Strooi er nog wat za’atar over en serveer met aioli, peterselie en citroenpartjes.

*Za’atar is een Midden-Oosters kruidenmengsel, te koop bij mediterrane winkels
** Geschikt is onder meer kabeljauw-, schelvis-, heilbot- en wijtingfilet. Of kijk op goedevis.nl voor een verantwoorde keuze
*** Sint-jakobsschelpen of coquilles kun je bij een goede viswinkel kopen, evt. koraal (het oranje deel) gebruik je niet.

Bereiden ± 30 min.

RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE BRETT STEENS STYLING DAVID MORGAN 

garnalen-delicious