grapefruit-gin jellypudding

Het bittertje van grapefruit combineert fantastisch met gin en wijn. Deze verrassende, heerlijk frisse pudding doet het goed na een wat zwaarder hoofdgerecht.

Probeer ook eens deze rijst-roompudding met kokos

grapefruit-gin jellypudding

nagerecht | 6 personen

3 rode grapefruits
12 blaadjes witte gelatine
600 ml roze grapefruitsap
150 ml zoete witte wijn
150 g fijne kristalsuiker
100 ml gin*
250 ml lobbig geklopte slagroom + 150 g frambozen voor erbij
ook nodig: een wat hogere vorm (geen metaal!) met veel reliëf van 1¼- 1½ liter inhoud, ingevet met een beetje olie, stukje kaasdoek of schone theedoek met fijn weefsel, grote glazen of metalen kom die kou goed geleid.

Schil de grapefruits met een scherp mesje rondom dik schoon, zodat ook het wit onder de schil eraf is. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en vang ook het vrijkomende sap op. Zoek de mooiste partjes uit en houd die achter voor garnering. Snijd de rest in grove stukken en leg ze op een stuk keukenpapier op een bord en leg ze in de koelkast om goed koud te worden en iets droger.

Week intussen de gelatine 10 min. in een kom met ruim koud water.

Zeef al het grapefruitsap door een doek boven een wijde litermaat, zodat het zo helder mogelijk is.

Verwarm in een steelpan de wijn en suiker tot tegen het kookpunt. Laat de suiker oplossen. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer door de wijn, zodat het oplost. Giet het wijnmengsel in een grote glazen of metalen kom, voeg het gezeefde grapefruitsap en de gin toe en laat in een bak met ijskoud water zover afkoelen, totdat het mengsel lobbig wordt. Schep er nu de grapefruitstukjes door. Voeg de grapefruit niet te snel toe, want dan kan de gelei ze nog niet mooi op zijn plek houden en zakken ze naar de bodem! Schep de massa in de vorm en zet minimaal 5 uur afgedekt in de koelkast.

Zet de vorm evt. een paar tellen in een bak met heel heet water, beslist niet te lang! Zet er een bord op en keer vorm en bord tegelijk. Los de pudding, schud evt. een beetje heen en weer, zodat de pudding makkelijk lost. Garneer met de rest van grapefruit en frambozen en serveer met de room.

Bereiden ± 30 min. / afkoelen ± 45 min. / opstijven ± 5 uur

RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS

jelly