gnocchi met gorgonzola en peer

Betty Koster: ‘Dit recept heb ik in Rome voor delicious. ontfutseld, maar stelt niets voor zonder een goede gorgonzola. De perfecte gorgonzola, helaas tegenwoordig altijd gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, wordt in zijn originele model van twaalf kilo (!) gerijpt. Er is een pikante en een dolce.

Dolce is Italiaans voor zoetemelkse en dat is de zachte versie ook. Gorgonzola is een grandioze smaakmaker in de keuken – mijn groentelade of liever kaaslade genoemd – bevat dan ook altijd gorgonzola! Italianen eten deze aardappelnoedels als lunch, ik serveer het voor vier personen als voorgerecht.’

gnocchi
1 losgeklopt ei
1 kg kruimige aardappels, gekookt en gepureerd
200 tot 400 g bloem

gorgonzolasaus
200 g gorgonzola dolce
200 ml slagroom
100 ml melk
2 stevige handperen
500 g gnocchi (zie recept hierna)
50 g geraspte Parmezaanse kaas
vers gehakte peterselie

Roer het ei door de aardappelpuree en maak op smaak met zout en peper. Kneed er beetje bij beetje de bloem door tot het deeg niet meer kleeft. Rol het deeg tot een lange sliert, verdeel in stukjes en vorm er ovale balletjes van. Druk met een vorm ribbeltjes in de gnocchi, dan nemen ze later de saus beter op. Gebruik 100 à 150 g gnocchi p.p. als voor- of bijgerecht.

Snijd de korst van de kaas en laat de rest langzaam in de room met de melk smelten. Snijd de peren in stukjes en voeg toe aan de saus. Kook de gnocchi gaar in gezouten water (3 min.). Giet ze af en schep ze door de kaassaus. Serveer de gnocchi  met gorgonzola in verwarmde diepe bordjes en bestrooi met geraspte kaas, peterselie en peper.

Receptuur Betty Koster, l’Amuse fotografie Rob van der Vet Bereiding Sunna Ra Bijl

gnocchi gorgonzola-delicious