gestoomde raapsteeltjes met gravlax

raapstelen gravlaxNu raapstelen (een oer-Hollandse voorjaarsgroente) aan een glorieuze comeback bezig zijn, krijgen we alleen maar meer zin in salades, fritattas en frisse lentegerechten met raapstelen! Dit voorjaar maakte delicious.friend Kirsten deze gestoomde raapstelen met gravlax. Let op: begin 2 dagen van tevoren met dit gerecht. Maar wat is het de moeite waard zeg!

gestoomde raapsteeltjes met gravlax

Begin 2 dagen van tevoren met dit gerecht.

hoofdgerecht | 4 personen

1 dik stuk zeer verse zalm van 400 g, met vel, graten verwijderd*
1½ el grof zeezout
1 el witte peperkorrels, geplet
1 el suiker
1 flinke bos dille ongeveer 50 g, fijngesneden raapsteeltjes
2 eieren
500 g jonge raapsteeltjes (± 2 bosjes)
2 el groene olijfolie

Snijd de zalmzijde horizontaal open. Meng het zeezout met de peper en suiker door elkaar. Leg één kant met het vel naar beneden in een passende schaal. Strooi er de helft van de dille over en daarna het zoutmengsel. Leg op het zoutmengsel de rest van de dille. Leg de tweede zijde zalm erop met het vel naar boven en druk goed aan. Dek af met plasticfolie en verzwaar met een gewicht, bijv. een conservenblik of niet al te zware schone baksteen. Laat de zalm zo 2 dagen in de koelkast marineren en bedruip de zalm af en toe met het vrijgekomen vocht. Haal de zalm uit de koelkast, verwijder het zoutmengsel en snijd de zalm in dunne plakjes.

Breng in een stellpan water aan de kook. Leg de eieren erin en kook ze in 6-8 min. middelhard. Spoel ze koud af, pel ze, laat wat afkoelen en snijd ze fijn.

Stoom de raapstelen een paar minuten, zodat ze net slap zijn. Heb je geen stoompan, -mandje of –apparaat, stoom de raapstelen dan in een grote zeef die in de pan past, met een deksel erop.

Meng de eieren met wat zout en peper en schep door de gestoomde raapsteeltjes.

Leg de raapsteeltjes op een bord en schenk er wat olijfolie over. Leg de zalm op de gestoomde raapsteeltjes.

* Kies superverse vis, die je ook rauw kunt eten. Als je het lastig vindt om de graten te verwijderen kun je ook 2 even grote zalmfilets met vel kopen.

Bereiden ± 25 min. / marineren ± 2 dagen.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

raapstelen gravlax - delicious
raapstelen gravlax - delicious