Matt Preston: culinair journalist, restaurantcriticus én kookboekauteur! In het septembernummer van delicious. geven we je een preview van zijn eerste kookboek: Matt Preston’s 100 beste recepten. Het recept voor gesmoord lam met walnoten en ananas móesten we echt proeven van Matt. Het recept komt van zijn schoonmoeder en is verrassen lekker én makkelijk te maken. Let’s try…
Matt Preston: Laat het de andere recepten niet horen, maar dit kan weleens het beste gerecht van dit boek zijn. Waarom? Nou, niet alleen omdat iedereen die het proeft er stante pede verliefd op wordt. En ook niet alleen vanwege het kerriepoeder en de Chinese aroma’s, zoals soja en gember, die op een sterke historische invloed duiden van de Europese migrantengolven die Australië via Calcutta bereikten, en van de Chinese migranten die een bestaan op de Australische goudvelden najaagden. Het is ook niet alleen omdat ananas een uiterst suf maar ook uiterst Australisch ingrediënt is dat hier het geheim achter de volle lamsjus is en hem smaak en pit geeft zonder te overheersen. Het is ook niet alleen omdat de walnoten voor een krokante bite zorgen en een directe link hebben met de heuvels van Noordoost-Victoria, waar dit recept vandaan komt. Nee, het is omdat mijn destijds aanstaande schoonmoeder dit gerecht voor me kookte nadat ik de vrouw van wie ik houd ten huwelijk had gevraagd. Nooit smaakte een gerecht zo heerlijk als toen.
Lamsstoofschotel met walnoot en ananas
hoofdgerecht | 4 personen
1,2 kg lamsvoorbout (vraag de slager om het in stukken te hakken), vet verwijderd, in blokjes
2 el bloem
2 el olie
3 tenen knoflook
500 ml ananassap
2 tl kerriepoeder
140 g tomatenpuree
80 ml sojasaus
2 el azijn
2 el bruine basterdsuiker
1 cm gemberwortel, geraspt
75 g walnoten
zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schep het vlees door de bloem en bak het in een ovenvaste braadpan op hoog vuur rondom bruin in de olie.
Fruit de knoflook en voeg het ananassap, kerriepoeder, de tomatenpuree, sojasaus, azijn, basterdsuiker en gember toe. Breng het geheel aan de kook. Schenk het mengsel over het vlees, dek de pan af en zet hem circa 2 uur in de oven.
Voeg dan de walnoten toe en breng alles op smaak met zout en peper.
Serveer er eiermie met een klontje boter of wat bruine rijst bij.
Dit rerecept komt uit Matt Preston’s 100 beste recepten. Meer recepten uit zijn boek vind je in het septembernummer van delicious. Of je doet mee met de mail&win-actie. We geven namelijk 5 exemplaren weg van Matt’s 1e kookboek. Doe mee!