gepofte aardappels met kwark-radijsspread

Je kunt ze zo uit het vuistje eten of ermee dippen. Maar waarom zou je als je van gewone radijs culinaire radijs kunt maken, vindt onze groentenvrouw Kirsten. 

gepofte aardappels met kwark-radijsspread

bijgerecht | 4 personen | v

Let op: begin 4 uur van tevoren, of nog liever een dag van tevoren met dit gerecht

4 grote of 6 middelgrote aardappels, vastkokend

Voor de radijsspread

500 g kwark, uitgelekt
4 el olijfolie + 1 el voor erover
12 radijsjes, in plakjes
1 lente-ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 tl geraspte mierikswortel (vers of potje)
2 takjes krulpeterselie, blaadjes los gehaald
ook nodig: 6 stukken aluminium folie

Leg een schone theedoek in een vergiet en schep de kwark erin. Dek af met een bord of deksel, zet in de gootsteen of zet er een bak onder en laat een paar uur of nog liever een nacht uitlekken.

Verwarm de oven voor op 220°C

Boen de aardappels schoon en prik ze met een satéprikker in. Leg elke aardappel op een stuk aluminiumfolie, glimmende kant boven, druppel er wat olie op en vouw tot pakketjes. Pof ze in het midden van de oven in 1 uur (middelgrote) tot 80 min. (grote) op een rooster gaar.

Meng de kwark in een kom met de rest van de olijfolie, de lente-ui, knoflook, mierikswortel en breng op smaak met zout. Snijd de helft van de radijsplakjes in kleine stukjes en schep luchtig door het kwarkmengsel.

Neem de aardappels uit de oven, haal ze uit de folie, snijd ze aan de bovenkant kruislinks in en trek ze een beetje open. Schep op elke aardappel een flinke toef radijsspread, giet er nog wat olijfolie over en strooi de rest van de plakjes radijs en de peterselie erover.

* Mierikswortel is buiten het winterseizoen om bij sommige goedgesorteerde groentewinkels te koop. Geraspte mierikswortel is in potjes te koop bij de supermarkt.

Bereiden ± 20 min. / uitlekken ± 1 nacht / oven ± 80 min.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in deicious. mei 2013

gepofte aardappels met kwark-radijsspread - delicious