gele no-waste curry

Trok je vanochtend de koelkast open en zag je nog dat restje groenten van gisteravond liggen? No waste, want in deze gele curry kun je alle restjes kwijt. Van pompoen tot boontjes en bloemkool. Trek in meer no-waste-recepten? Spit je delicious. archief door en blader in het speciale no-waste-nummer (november 2011).

hoofdgerecht | 4-6 personen

3 el zonnebloemolie
500 g ui, fijngesneden
5 teentjes knoflook, gehakt
1 el geelwortelpoeder (kunyit)
400 ml kokosmelk (1 blik)
100 g santen*
4 blaadjes citroenblad (jeruk purut)**
350 ml groentebouillontablet van 1 tablet
1 el bruine basterdsuiker
5 cm gemberwortel, fijn geraspt
2 stengels citroengras (sereh) ***
50 g gele currypasta *
750 g restjes gare of rauwe groenten
gekookte witte rijst en evt. korianderblad, voor erbij

Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de uien met de knoflook 5-7 min. zachtjes. Voeg het geelwortelpoeder toe, bak ± 1 min. mee en voeg dan 200 ml kokosmelk, alle santen, jeruk purut, bouillon, suiker en gember toe. Halveer de sereh over de lengte, kneus ze, voeg toe aan de curry en breng het tegen de kook aan. Draai het vuur laag en laat 30 min. koken. Roer de currypasta door
het gerecht en voeg dan toe: of 750 g gare groenten zoals sperziebonen, aardappels, broccoli, bloemkool, venkel, pompoen, groene kool en/of wortels. Laat gare groente nog 5 min. doorwarmen in de curry.

Of gebruik 750 g harde, rauwe groenten zoals grof gesneden spitskool of savooiekool, broccoli, bloemkool, pompoen, sperziebonen, spruitjes en winterwortel. Laat de harde groenten  25 min. zachtjes meekoken in de curry.

Voeg dan pas de rest van de kokosmelk toe en warm nog kort door. Serveer de gele curry met gekookte witte rijst en evt. korianderblad.

* Santen is geconcentreerde kokosmelk, geperst in blokken.

** Vervang de currypasta evt. door milde currypasta.

*** Jeruk purut-blaadjes zijn de groene, geurige blaadjes van de kafferlimoenboom, een tropische citrusplant. Santen, gele currypasta en sereh zijn te koop bij de meeste supermarkten en bij toko’s.

Bereiden ± 50 min.

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

TIP VAN DE REDACTIE: Curry is ideaal voor het verwerken van restjes. Stevige groenten, vlees… en evt. zelfs bladgroenten. Je kunt er ook vlees of vleeswaren, ei of tofu in verwerken. Maar voeg totaal niet meer 1 kg leftovers toe aan dit basisrecept.

Geen groenten, maar kalkoenvlees over? Maak deze no-waste potted turkey!

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

gele curry-delicious