gelato, ijs uit eigen keuken

 

In het weekend heb je waarschijnlijk wat extra tijd. Tijd om met zijn allen rustig te ontbijten. Tijd om boodschappen te doen bij je favoriete slager, bakker en kaasboer. En ook de ijsmachine mag van de plank. Ja…zelfs in februari!

 

Er zijn veel ijsmachines op de markt. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van hoe vaak je ijs wilt maken, hoeveel, het gemak en natuurlijk je budget. Er zijn ijsmachines waarvan je de binnenbak zelf in de diepvries invriest en er zijn er die zelfvriezend zijn, voor wie kiest voor het ultieme gemak. Een ding hebben ze gemeen: wie zijn eigen ijs proeft, voelt zich al snel een ‘maestro gelatiero’. Het grote experimenteren kan beginnen. Zoet én hartig, zijdeglad of met een stevige beet door chocoladebrokken, taartkruimels of noga. Van (biologische) koe- of geitenmelk, met slagroom of mascarpone. En wat rode peper, gember, een straaltje olijfolie of verse kruiden voor een extra accent.

amarenenijs met rozemarijn

nagerecht | ± 1 liter

500 ml volle melk van koe of geit
1 takje rozemarijn
5 eidooiers
125 g suiker
250 ml slagroom
50 ml amarenensiroop (uit het blik of de pot amarenenkersen)
4 el amarenenkersen op siroop, uitgelekt

Breng in een steelpan de melk met de rozemarijn tegen de kook aan en laat de melk 15 minuten op laag vuur trekken. Klop intussen de eidooiers met de suiker lichtgeel en dikromig. Zeef de melk. Schenk in een dun straaltje de melk bij het dooiermengsel en doe het mengsel terug in de pan. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm al roerende met een houten lepel tot het mengsel bindt, aan de achterkant van de lepel ‘hangt’.

Doe intussen de slagroom in een kom en schenk er al roerende de warme vla bij. Laat de ijsbasis afkoelen, roer regelmatig, en zet minimaal 1 uur in de koelkast om te ‘rijpen’. Tijdens het rijpen ontwikkelt de smaak zich verder.

Draai er in je ijsmachine, volgens de aanwijzingen van de fabrikant, ijs van. Spatel, wanneer het ijs klaar is en de machine niet meer draait, in 2-3 slagen de siroop erdoor. Garneer het ijs met de amarenenkersen.


gelato ijs-delicious