Eric van Veluwen: ‘Laat de koteletten minstens 24 uur marineren in het citroensap met de kruiden. De laurier, salie en peterselie geven het vlees ongelofelijk veel smaak.’
hoofdgerecht (4 personen)
2 (biologische) citroenen
2 blaadjes laurier
4 blaadjes salie
2 el fijngesneden peterselie
4 biologische varkenskoteletten
2 venkelknollen
2 gele wortels*
6 el olijfolie
Meng het sap van 1 citroen met de laurier, salie en peterselie en leg de karbonaden erin. Laat afgedekt minstens 24 uur marineren in de koelkast, maar 2 dagen is nog lekkerder.
Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd de venkel en wortels in vieren. Blancheer de groente 3 min. in ruim kokend water met zout en laat goed uitlekken.
Verhit de grillpan en grill hierin de groenten, samen met de laurierblaadjes uit de marinade en de tweede, in plakjes gesneden, citroen, aan alle kanten.
Dep de koteletten droog en bestrooi ze met zout en peper. Grill ze in de grillpan aan elke kant 2 min. en leg ze in een braadslede. Schenk de olijfolie erover en laat de koteletten in
de oven nog 4 min. nagaren. Serveer de karbonaden met de groenten, citroen en laurier.
* Gele wortel, een zogenaamde ‘vergeten groente’, is een kruising tussen een wortel en een biet. Je kunt ook pastinaken (witte wortels) of gewone wortel nemen.
Bereiden ± 20 min / marineren 1-2 dagen.
receptuur en bereiding Eric van Veluwen, www.ericvanveluwen.nl fotografie Eric van Lokven styling Cyn Ferdinandus