gegrilde rookworst met boerenkool en appelchutney

Laten we de week starten met een goed en stevig gerecht in een delicious. jasje. De appelchutney kun je voorbereiden! Laat het afkoelen en schep het in een schone jampot.

gegrilde rookworst met boerenkool en appelchutney

hoofdgerecht | 4 personen

1,2 kg kruimige aardappels, geschild
750-800 g gesneden boerenkool
100-125 ml melk
2 el boter
1 rookworst

appelchutney (voor 1 jampot van ± 500 ml)

250 g handappels, geschild
20 g gemberwortel, geschild en fijngesneden
1 kleine ui, fijngesneden
65 ml appel(cider)azijn*
50 g krenten
75 g lichtbruine basterdsuiker
¾ tl kruidnagelpoeder

Snijd grote aardappels in kleinere stukken, zodat alles even groot is. Breng de aardappels in een bodempje (3 cm) water en iets zout in ruime pan aan de kook en leg de boerenkool er bovenop. Draai het vuur laag en kook afgedekt op laagste vuur in 25-30 min. gaar. Leg als de boerenkool geslonken is de rookworst er bovenop.

Doe intussen voor de appelchutney alle ingrediënten in een steelpan, breng aan de kook en kook op laagste vuur 20-25 min. tot de appels ‘moesig’ zijn. Roer regelmatig. Laat de chutney iets afkoelen, proef en voeg evt. zout toe.

Haal de rookworst uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Giet de aardappels af en stamp met de boerenkool tot een grove puree. Meng de melk en boter erdoor. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Verhit ondertussen de grillpan voor. Halveer de rookworst overlangs in 2 helften en leg ze met de snijkant naar beneden in de grillpan. Grill de worsthelften nog 3-5 min. Verdeel de stamppot over vier borden, leg de worst erop en serveer de chutney erbij.

De chutney is in de koelkast nog zeker 2 weken houdbaar.

* Appel(cider)azijn koop je bij de grotere supermarkten.

Bereiden ± 40 min.

Extra zuur?
Bij boerenkool is zuur erg lekker, zoals augurkjes, mosterd en zilveruitjes en piccalilly. De chutney heeft ook al veel zuur in zich.

*DIT RECEPT VERSCHEEN EERDER IN DELICIOUS.

 

Boerenkool met gegrilde worst