BBQ time! Gegrilde kipspiesen met zoete aardappel

Vaderdag, een spannende wedstrijd, biertjes en mooi weer. Kortom BBQ time! Start nu met de voorbereiding en steek straks de barbecue aan. Geniet van gegrilde kipspiesen met een oranje tintje door de zoete aardappel. 

hoofdgerecht (4 personen)

600-800 g zoete aardappels*, in 1 cm dikke plakken
4 el zonnebloemolie
4 el Japanse sojasaus
2 el droge sherry
1 teentje knoflook, geperst
1 el honing
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
500 g kipfilet, in blokken
200 g kerstomaatjes
bosje koriander, blad grof gesneden

 Kook de zoete-aardappelplakken 3 min. in ruim kokend water met zout en neem uit de pan. Meng 2 el olie, de sojasaus, sherry, knoflook, honing en rode peper en verdeel over 2 wijde kommen. Leg de kip in de ene kom en de zoete-aardappelplakken in de andere en laat beide 15 min. intrekken. Schep af en toe om.

Rijg de kipblokjes aan 8 spiesen en steek er hier en daar nog kerstomaatjes tussen. Steek de barbecue aan 30 min. voordat je gaat grillen of verhit de grillpan voor op halfhoog vuur. Gril de spiesen in 10-12 min. goudbruin en draai regelmatig.

Verwarm ondertussen ook in een grote koekenpan (of 2 kleine) de rest van de olie en bak hierin de aardappelplakken in 10-12 min. aan beide kanten goudbruin. Keer regelmatig. Bestrooi met de koriander en serveer met de kipspiesen. Lekker met een groene salade of kort gestoofde paksoi.
Bereiden ± 25 min.

* Deze zoete variant, die vaak in de Surinaamse keuken wordt gebruikt, is steeds beter verkrijgbaar in de supermarkt. Gebruik evt. gewone grote vastkokende aardappels. De plakken aardappel kun je ook op de bakplaat in een voorverwarmde oven op 185°C in 12 min. goudbruin bakken. Keer dan halverwege.

Gegrilde kipspiesen-delicious