gegratineerde mosselen

De Belgen gaan bij mosselen voor groot, groter, grootst. En daar is wat voor te zeggen, zeker bij de met abdijkaas gegratineerde mosselen, want zo valt er nog iets van de mossel te proeven. En wat drinken we er dan bij? Uiteraard een Belgisch biertje.

voorgerecht (6 personen)
Verdubbel voor een hoofdgerecht de hoeveelheden.

100 g abdijkaas*
200 ml crème fraîche
1 tl mosterd
1 el fijngehakte dragon

selderijboter
125 g zachte roomboter
1 tl citroensap
2 el verse selderij, fijngesneden
2 el bieslook, fijngesneden

mosselen
2 kg panklare mosselen
2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 wortel, fijngesneden
1 prei, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 laurierblad
350 ml witte wijn

Rasp de abdijkaas en meng met de crème fraîche, mosterd en dragon. Breng op smaak met zout en peper en zet apart. Roer voor de selderijboter de boter, het citroensap, de selderij en bieslook in een kom goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.

Was de mosselen grondig en controleer ze. Gooi kapotte schelpen en open exemplaren, die na een tik niet sluiten, weg. Verhit de olie in een hoge ruime pan en bak de ui en de knoflook op laag vuur 5 min. Voeg de wortel, prei, bleekselderij en het laurierblad toe en bak 5 min. Doe de mosselen erbij en blus na 2 min. af met de witte wijn. Doe het deksel op de pan en kook tot alle mosselen net open zijn, schud ze regelmatig om. Neem van het vuur en verwijder de dichte mosselen. Verdeel de mosselen in tweeën.

Verwarm de oven voor op 200ºC (bij voorkeur een combinatie van grill en hetelucht). Maak de mosselen los van de schelp. Breek 1 schelphelft af en gooi weg. Leg de mossel in de andere helft.

Verdeel de selderijboter over de ene helft van de mosselen en verdeel het kaasmengsel over de andere helft. Gratineer ze 8-10 min. in de oven en serveer de gegratineerde mosselen direct.
* Te koop bij de kaaswinkel en bij abdijen als die in Mol, www.abdijpostel.be.

Bereiden ± 1 uur en 10 min.

RECEPT & BEREIDING MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING SANDRA KISSELS

Dit recept is reeds eerder verschenen in delicious.

Gegratineerde-mosselen-delicious